din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1243 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Romania trebuie sa respecte regulile in gestionarea fondurilor UE

Romania trebuie sa respecte regulile in gestionarea fondurilor UE

  Publicat: 11 Jun 2008       1724 citiri       Sursa: NewsIn  


Transparenta in gestionarea fondurilor europene si respectarea regulilor sunt esentiale pentru ca Romania sa absoarba eficient subventiile UE, a declarat marti, la Bruxelles, comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner.

(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Daianu Dorin - membru al Parlamentului Romaniei.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
Este persoana numita intr-o functie publica.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Denumire data monedei unice europene.
(lat. fraus, fraudis). Inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit sprea a realiza un profit material prin atingere adusa drepturilor altei persoane
Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Dobanda aplicata in perioada constructiei investitiei finantata pe baza de credit.
"Este foarte important sa aveti un sistem functional de monitorizare a proiectelor cu finantare europeana. Fara acesta, nu veti sti in ce stadiu se afla proiectele si unde exista intarzieri. Nu este doar un instrument birocratic cerut de Comisie, ci unul de management care va va ajuta sa duceti la bun sfarsit proiectele", a spus Danuta Hubner, prezenta la conferinta "Absorbtia fondurilor europene: lectii de la Irlanda si Spania", organizata de europarlamentarul roman Daniel Daianu .

In viziunea lui Hubner, exista trei dimensiuni ale absorbtiei de fonduri: mentinerea la timp a angajamentelor, intelepciunea economica a investitiilor - "nu doar niste proiecte insirate ca pe o lista de cumparaturi" - si respectarea regulilor.

Referitor la respectarea regulilor, comisarul de origine poloneza a subliniat ca executivul european afla intotdeauna daca exista nereguli in gestionarea fondurilor, ceea ce poate duce la blocarea lor. "Nici nu vorbesc de coruptie, pentru ca asta se subintelege, dar despre toate neregulile care pot aparea. Exista controale, atat ex-ante, cat si dupa demararea proiectelor. Un proiect care azi pare perfect poate fi blocat anul viitor, daca in timpul controalelor se constata ca nu s-au respectat regulile in ceea ce priveste achizitiile publice, mediul sau daca nu cooperati cu institutiile financiare", a avertizat comisarul european.

Ajutorul Comisiei Europene poate fi folosit in restructurarea unor "sectoare invechite" din Romania, cum a fost cel al gestionarii resurselor de apa, a exemplificat Hubner.

Luis Costa, consultant independent care a oferit asistenta tehnica pentru implementarea unui proiect de dezvoltare a resurselor umane din Romania, a subliniat ca cele mai mari deficiente ale tarii sunt infrastructura si pregatirea resurselor umane. "Este foarte importanta modernizarea serviciilor publice din Romania, mai ales in ceea ce priveste resursele umane. Aveti posturi ocupate in totalitate, dar exista un mare deficit de calificare, de utilizare a noilor tehnologii in administratie", a spus Costa.

Un factor important in facilitarea coruptiei sunt salariile mici in serviciul public, a avertizat Anastassions Bougas, sef al departamentului pentru Romania din cadrul Directiei de politica regionala a Comisiei Europene. "Nu pot accepta ca un functionar public care lucreaza 12 ore pe zi sa fie platit cu 200 de euro pe luna, cand trebuie sa evite orice tentatie de frauda si coruptie. Coruptia exista pentru ca exista salarii de 200 de euro. Exista fonduri pentru a acoperi aceste decalaje, dar nu pot accepta nici ca inaltii functionari sa fie platiti cu 1000 de euro si cei care fac treaba cu doar 300", a spus Bougas.

Oficialul european a explicat ca succesul Irlandei si Spaniei in absorbtia de fonduri a fost si o chestiune de mentalitate. In aceste tari, s-a impamantenit ideea ca "a pierde un euro este foarte rau", pentru ca tot cetatenii tarii il vor plati mai tarziu, cu dobanda . Disciplina administrativa si consecventa politicienilor in a duce la bun sfarsit proiectele, chiar daca au fost incepute de altii, fie si rivali, sunt de asemenea esentiale in garantarea unei absorbtii de succes a fondurilor europene. Apoi, e si chestiunea unei viziuni strategice, considera Bougas. "Degeaba faci un parc industrial, dar fara autostrada si aeroport in zona", a exemplificat oficialul UE.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...