din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2395 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Contencios administrativ. Codul administrativ » Situatia Autozatiilor de construie emise in baza unor PUZ-uri ulterior anulate

Situatia Autozatiilor de construie emise in baza unor PUZ-uri ulterior anulate

  Publicat: 14 Apr 2025       498 citiri       Sursa: MCP avocati        Secţiunea: Contencios administrativ. Codul administrativ  


Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din 9 aprilie 2025, prin care a fost declarata neconstitutionala Decizia nr. 10/2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reconfigureaza in mod substantial regimul juridic al autorizatiilor de construire emise in baza unor documentatii urbanistice ulterior anulate.

Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Spatiu aflat dincolo de atmosfera Pamantului, care nu este supus suveranitatii vreunui stat.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,


Articolul analizeaza impactul acestei decizii asupra principiului securitatii juridice, cu implicatii directe in dreptul administrativ, dreptul urbanismului si in protectia dreptului de proprietate .


In ultimii ani, urbanismul romanesc a fost marcat de o tensionare crescanda intre necesitatea unei dezvoltari coerente a oraselor si imperativele stabilitatii juridice. Numeroase autorizatii de construire emise in baza unor planuri urbanistice zonale (PUZ) legal aprobate au fost, ulterior, contestate in instanta pe motivul anularii documentatiei urbanistice respective.


Practica judiciara fondata pe Decizia ICCJ nr. 10/2015 - pronuntata in solutionarea unui recurs in interesul legii - a acreditat ideea ca anularea unui PUZ produce efecte retroactive asupra validitatii autorizatiilor de construire, desi acestea au fost emise legal si in vigoare la momentul adoptarii.


Aceasta jurisprudenta a produs un veritabil dezechilibru intre autoritatea administratiei publice de a emite acte individuale si protectia destinatarilor acestor acte, afectand in mod direct increderea in actul administrativ.


Dezvoltatori, proprietari de imobile, persoane fizice si juridice s-au vazut antrenati in litigii costisitoare si profund inechitabile, in care constructii finalizate si autorizate riscau sa fie desfiintate in virtutea unei instabilitati normative ex post.


In acest context, Decizia Curtii Constitutionale din 9 aprilie 2025 reprezinta o interventie jurisprudentiala de salvgardare a ordinii constitutionale. Curtea a constatat ca interpretarea promovata de ICCJ incalca flagrant dispozitiile art. 1 alin. (5) din Constitutie privind principiul securitatii juridice, precum si dreptul la un proces echitabil (art. 21), dreptul de proprietate (art. 44), dar si normele legii contenciosului administrativ (Legea nr. 554/2004), in special art. 23, care prevede efectul doar pentru viitor (ex nunc) al hotararilor de anulare a actelor normative.


Relevanta acestei decizii transcende cadrul strict al dreptului urbanismului si al contenciosului administrativ. Pe plan conceptual, Curtea a reafirmat necesitatea distinctiei dintre actul administrativ normativ - cu aplicabilitate generala si abstracta - si actul administrativ individual, care produce efecte concrete, delimitate in timp si spatiu .


Daca primul poate fi anulat cu efecte pentru viitor, cel de-al doilea nu poate fi afectat decat in conditiile si termenele prevazute de lege, iar nu pe calea unui efect retroactiv impus de instanta.


In acelasi timp, decizia reconfirma importanta principiului increderii legitime - parte integranta a statului de drept - in relatiile dintre cetatean si administratie. Orice destinatar al unui act administrativ individual emis legal trebuie sa poata conta pe stabilitatea si opozabilitatea acelui act. Inversarea acestui raport inseamna o eroziune a autoritatii administratiei si o relativizare a certitudinii juridice in mediul socio-economic.


Comparativ cu perioada de aplicare a Deciziei ICCJ nr. 10/2015, in care instantele puteau dispune anularea autorizatiilor de construire fara o analiza a legalitatii proprii a actului individual, doar in virtutea desfiintarii fundamentului normativ (PUZ-ul), se observa o reorientare catre o paradigma de drept administrativ bazata pe protejarea efectelor juridice produse, pe respectarea legalitatii existente la momentul emiterii actului si pe o mai buna articulare a principiului proportionalitatii.


Din perspectiva practica, decizia CCR va conduce, in mod firesc, la o revizuire a practicii judiciare, precum si la un mai bun echilibru intre exigentele de legalitate urbanistica si drepturile legitime ale beneficiarilor de autorizatii.


Nu mai putin, autoritatile locale si profesionistii din domeniu vor fi incurajati sa adopte o conduita mai responsabila, stiind ca actele administrative nu pot fi invalidate ulterior in mod arbitrar, fara respectarea cadrului legal de contestare.


In concluzie, Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din 9 aprilie 2025 reconstituie, in mod binevenit, o arhitectura coerenta a ordinii juridice administrative, consolidand protectia juridica a actelor individuale si reafirmand suprematia Constitutiei in fata oricarei practici judiciare neconforme.


Este o decizie ce merita nu doar salutata, ci si aprofundata doctrinar, intrucat reafirma valorile fundamentale ale dreptului public intr-o societate democratica: legalitatea, previzibilitatea, proportionalitatea si protectia drepturilor dobandite.






Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...