din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3080 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Program de educatie financiara bancara in scoli

Program de educatie financiara bancara in scoli

  Publicat: 30 May 2008       1851 citiri       Sursa: Avocatnet.ro  


Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor anunta ca de la toamna intentioneaza sa inceapa un program privind educatia financiar bancara in scoli.

Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Imprimat care se completeaza in vederea intocmirii unui act sau a unui tabel.
Suma platita unei persoane, fizice sau juridice (mandatar) pentru intermedierea unor activitati comerciale, bancare, bursiere etc.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Vasilescu Gavrila - membru al Parlamentului Romaniei.
Vasilescu Gavrila - membru al Parlamentului Romaniei.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Vasilescu Gavrila - membru al Parlamentului Romaniei.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Vasilescu Gavrila - membru al Parlamentului Romaniei.
Proiectul, asa cum ne spune presedintele ANPC, Dan Vlaicu, prevede un parteneriat intre protectia consumatorilor, Ministerul Educatiei si Banca Nationala pentru introducerea in programa scolara de gimnaziu a unor cursuri pentru crearea unei culturi a bancilor si sistemului de functionare a acestora.

Ideea a plecat, asa cum spune presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu de la multitudinea de probleme care marcheaza acum relatia client-banca. Iar vina este impartita.

Pe de-o parte, bancile, asa cum spune seful ANPC, nu ii informeaza, in multe cazuri, pe clienti in legatura cu toate procedurile obligatorii ce trebuie urmate astfel incat sa nu fie purtati pe drumuri sau mai rau, sa-i coste bani, ulterior.

Pe de alta clientii ca nu sunt familiarizati cu regulile bancare pentru a stii ce trebuie sa ceara si nu stiu nici ce drepturi au in raport cu institutia financiara.

"De exemplu, atunci cand lichidam un cont, cand extragem toti banii din contul respectiv, trebuie sa completam si un formular de inchiderea contului", spune Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

"Altfel, contul respectiv, desi are zero lei, este purtator de comision si peste o luna sau doua, ne vom trezi ca suntem chiar notificati la Biroul de Credit pentru neplata comisionului in cauza."

"Sunt mai multe lucruri de acest fel si este important sa incepem cu educatia in domeniul financiar bancar chiar a copiilor, elevilor din clasele 5-8 si a-i pregati pentru ce va veni", mai spune Dan Vlaicu.

Prin educatie financiar bancara, asa cum precizeaza seful ANPC, trebuie inteles sistemul de predare la clasa a notiunilor considerate de baza din domeniu .

Notiuni pe care, dupa exemplele date, nu par sa le cunoasca nici parintii. Si asta se intampla, dupa cum spune directorul directiei de comunicare al BNR, Adrian Vasilescu, pentru ca oamenii "nu stiu ca trebuie sa se informeze".

"Primul lucru ce trebuie facut este sa se deschida supapele. Cultura financiara este o treaba foarte complicata care se deprinde in zeci, daca nu in sute de ani", spune Adrian Vasilescu .

"Sper sa nu-si inchipuie cineva ca lanseaza o initiativa si peste un an toata populatia Romaniei va avea cultura bancara. Asa ceva este impsobil si nu s-a intamplat nicaieri in lume."

Educatia pornita inca de la scoala gimnaziala se impune totusi, iar BNR va acorda spijin logistic sau de alta natura, necesar derularii proiectului, spune Adrian Vasilescu .

Este vorba insa, adauga acesta, de un domeniu mult prea tehnic si teoretic, destul de greoi de asimilat de elevii de gimnaziu, drept pentru care, dupa cum sustine domnul Vasilescu, ar fi nevoie de proceduri speciale de predare.

"In primul rand e nevoie de carti care sa fie scrise in mod atractiv si pe intelesul copiilor. ori pentru asta este nevoie de oameni capabili sa scrie in asa fel incat sa fie intelesi de copii", spune domnul Vasilescu .

"Mai e nevoie de un sistem de jocuri economice asa cum se intampla deja in alte tari . Se imparte clasa in doua, unii sunt debitori, altii creditori, unii aduna bani pentru a investi, altii aduna bani in contul viitorului si ei sunt depunatori. Fac diverse astfel de jocuri in scoli si copiii invata exact cum sa se comporte in viata de adulti", mai spune Adrian Vasilescu .

Acest lucru revine insa in sarcina Ministerului Educatiei. Si, desi reprezentantii acestuia spun ca nu s-a primit inca nici o notificare pentru un asemenea parteneriat, ministerul va fi dispus sa colaboreze.

Potrivit secretarului de stat in invatamantul preuniversitar Svetlana Preoteasa, eventualele cursuri financiare ar putea fi mai greu introduse in programa scolara.

Ele ar putea fi organizate cel mai probabil ca ore suplimentare, extrascolare, ori notiunile din domeniu ar putea fi predate dupa modelul sau chiar in timpul orelor de dirigentie.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...