din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1939 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Principala problema a tranzitiei: Atitudinea fata de Lege

Principala problema a tranzitiei: Atitudinea fata de Lege

  Publicat: 16 May 2008       1968 citiri       Sursa: Juridice.ro  


Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Dieter Grimm, fost judecator la Curtea Constitutionala din Germania, a declarat pentru Newsin: "Germania de Est a fost diferita fata de toate celelalte state est-europene pentru ca era de fapt o tara divizata.

1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Dupa reunificare s-a introdus legislatia din Germania de Vest, iar judecatorii din RDG puteau depune cerere pentru continuarea activitatii, dar trebuiau sa fie evaluati. Iar evaluarea era dubla - in primul rand se verifica gradul de implicare in fostul sistem, daca fusesera implicati foarte puternic, atunci nu aveau nici o sansa. In al doilea rand, se verifica in ce masura erau capabili sa se adapteze intr-o perioada rezonabila de timp unui sistem legal complet nou. Cam jumatate dintre judecatorii din RDG au continuat, dar la inceput ii secondau pe colegii din RFG. A fost o a doua formare profesionala, intr-un fel, pentru ca multi judecatori din Vest au venit in RDG pentru a-i integra in sistem pe colegii estici. Acum perioada de tranzitie s-a incheiat, iar masurile de precautie nu mai sunt necesare. Ne putem baza pe faptul ca judecatorii estici vor lucra la fel de eficient ca cei din vest.

Cei aflati in pozitii importante nu si-au dat seama care sunt adevaratele probleme ale tranzitiei - ca acestea nu rezida in textele de lege, in institutii, ci in atitudinea fata de lege. Este o problema de mentalitate, nu doar una de reforma. Daca s-ar fi stiut, cred ca s-ar fi ales o alta cale - nu doar sa se exporte legislatia occidentala, ci si ideea de cum functioneaza un sistem judiciar daca este devotat statului de drept . Acum masurile vin foarte tarziu.

Imi pot imagina ca cei care au fost educati si au obtinut experienta profesionala in sistemul comunist isi dau seama ca vechiul sistem nu a fost unul bun si incearca sa se adapteze, dar nu este simplu. Pentru judecatorii din fosta Republica Democrata Germana, dupa 40 de ani de dictatura, a fost mult mai dificil decat pentru cei care au prins perioada 1933-1945, adica doar 12 ani. Cred ca, in situatia dvs., ajuta mult existenta Uniunii Europene si a Curtii Drepturilor Omului, precum si a Curtii Europene de Justitie.

Daca adopti o Constitutie prea devreme, inainte sa ai schimbarile sociale, dai instrumentele puterii tot vechii garzi, iar aceasta nu are interesul sa reformeze cu adevarat structura societatii.

As prefera ca dupa schimbarea unui sistem sa nu mai existe personaje din vechiul sistem in instantele superioare. Dar, de vreme ce aveti deja aceste personaje, nu pot spune decat ca e dificil. Sper ca aveti insa multe persoane cu un caracter puternic si un intelect bun, care sa gaseasca solutii la aceasta situatie."


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...