din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1538 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Contractele chiriasilor din casele retrocedate vor putea fi prelungite

Contractele chiriasilor din casele retrocedate vor putea fi prelungite

  Publicat: 25 Nov 2007       3181 citiri       Sursa: Adevarul  


Dificultatile pe care le intampina chiriasii din casele retrocedate de a-si gasi o locuinta au determinat autoritatile sa modifice legea, in sensul prelungirii contractelor de inchiriere in vigoare.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Conform Legii locuintei 114/1996, o locuinta care, \"prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerinta utilizatorului si caracteristicile locuintei, la un moment dat,
Astfel, daca autoritatile locale nu pun la dispozitia chiriasului intr-o perioada de un an, pana la termenul scadent, o locuinta, acestea sunt obligate sa prelungeasca cu trei ani, respectiv sase luni sau chiar sa innoiasca din nou contractul initial.

Guvernul va aproba o ordonanta de urgenta prin care se va modifica si completa Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 40/1999, privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte.

"De regula, contractele de inchiriere au fost prelungite prin lege pentru asigurarea timpului necesar chiriasilor de a-si rezolva situatia locativa din proprie initiativa, pe baza unor resurse proprii, dar datorita faptului ca majoritatea acestora nu au resursele necesare pentru construirea unei locuinte proprietate personala sau pentru inchirierea unei locuinte in conditiile pietei, s-au adresat consiliilor locale pentru repartizarea de locuinte din fondul locativ de stat", se mentioneaza in nota de fundamentare a actului normativ amintit.


Chiriasi pentru inca trei ani

Intrucat cererea de locuinte sociale este foarte mare, iar constructia unei locuinte noi poate dura pana la 2-3 ani, consiliile locale nu pot solutiona cererile de locuinte in termenul prevazut de lege, adica intr-un an de la depunerea cererii.

In astfel de situatii, contractul de inchiriere se va prelungi, potrivit ordonantei, cu un nou termen, de maximum trei ani, pana la finalizarea locuintelor. Daca nici dupa trei ani, chiriasului nu i s-a pus la dispozitie o locuinta corespunzatoare, contractul de inchiriere se prelungeste cu inca sase luni, in aceasta perioada aplicandu-se dispozitiile legii cu privire la schimbul obligatoriu de locuinta .

Chiriasul poate avea astfel parte de pana la trei prelungiri ale contractului de inchiriere. "In cazul in care s-a ajuns la situatia cand nici dupa cele sase luni de prelungire sa nu se rezolve asigurarea unei locuinte pentru chirias, si daca acesta nu a refuzat in mod nejustificat un schimb de locuinta, contractele de inchiriere se reinnoiesc pentru perioada prevazuta in contractul initial", se mai explica in nota de fundamentare a actului normativ amintit.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice
Sursa: MCP avocati

Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor
Sursa: MCP avocati

Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...