din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2923 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Concurs de referate privind jurisprudenta CEDO

Concurs de referate privind jurisprudenta CEDO

  Publicat: 09 May 2008       7166 citiri       Sursa: Juridice.ro  


Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Astazi, 9 mai 2008, va avea loc in Aula Institutului National al Magistraturii, cea de a patra editie a Concursului de referate pe teme de jurisprudenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului, organizat de Institutul National al Magistraturii.

Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Diferenta intre pretul de vanzare al unui produs/serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Grupul juratilor care intra in compunerea curtii cu jurati.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.

Vor fi prezentate urmatoarele lucrari:

1. Jurisprudenta CEDO in materia dreptului de proprietate asupra imobilelor preluate de catre statul roman in perioada martie 1945-decembrie 1989
Laura Gorcea

2. Continutul si limitele dreptului la viata in practica CEDO
Catalin Jigau

3. Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945 � 22 decembrie 1989 in lumina conventiei europene a drepturilor omului si libertatilor fundamentale. Aspecte procedurale
Dana Patras
4. Justitia pentru minori din romania in lumina prevederilor conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale
Alina Racman

5. Marja nationala de apreciere
Livia Mercan

Lucrarile vor fi sustinute public in fata unui juriu independent, format din personalitati ale vietii juridice atasate de problematica drepturilor omului:
- dna. Irina Moroianu Zlatescu, Director, Institutul Roman pentru Drepturile Omului
- dna. Ana Diculescu-Sova, Avocat, Baroul Bucuresti
- dl. Ferenc Csaba Asztalos, Presedinte, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
- dl. Radu Chirita, Lector, Facultatea de Drept, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Prezentarea fiecarui referat va dura 15 minute, aceasta fiind urmata de intrebari din partea membrilor comisiei si a publicului. Cele mai apreciate referate vor fi premiate, candidatii premiati avand posibilitatea efectuarii unui stagiu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Prima editie a concursului de referate CEDO a avut loc in luna mai 2005, iar succesul acesteia a determinat Institutul sa permanentizeze acest concurs.

Organizarea acestui concurs se inscrie in preocuparile Institutului National al Magistraturii de accentuare a componentei europene a pregatirii viitorilor judecatori si procurori in domeniul drepturilor omului, avand in vedere pe de o parte, obligatia constitutionala de interpretare si aplicare a legii romane in concordanta cu tratatele internationale privind drepturile omului, printre care se inscrie si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, inclusiv jurisprudenta Curtii de la Strasbourg pe baza acesteia si pe de alta parte calitatea acestora de viitori judecatori si procurori europeni.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...