din anul 2007, atuul tau de DREPT!
621 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Patronii cer relaxarea legislatiei pentru reincadrarea femeilor pe piata muncii

Patronii cer relaxarea legislatiei pentru reincadrarea femeilor pe piata muncii

  Publicat: 08 Mar 2008       2722 citiri       Sursa: NewsIn  


Patronii solicita relaxarea legislatiei referitoare la formarea profesionala, acordarea de sprijin femeilor care vor sa se reangajaze dupa concediul de maternitate sau imbunatatirea legislatiei privind ucenicia, toate aceste masuri fiind menite sa diminueze deficitul de forta de munca din Romania.

1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Formarea profesionala continua este ulterioara formarii initiale
Drepturi banesti care se acorda pentru desfasurarea unor anumite activitati.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Numirea in functia de reprezentant diplomatic permanent intr-un stat strain
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca deficitul de muncitori, care se resimte tot mai acut in Romania este si o consecinta a legislatiei defectuoase in ceea ce priveste formarea profesionala sau a lipsei de sprijin pentru grupurile vulnerabile, in special pentru femeile care vor sa se intoarca pe piata muncii, dupa ce au nascut.

Astfel, CNIPMMR solicita Guvernului sa revizuiasca legea 76/2002, privind ocuparea si combaterea somajului, prin eliminarea perioadei de trei ani in care angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale persoanelor care au participat la programe de pregatire profesionala. Nicolescu a precizat ca patronii nu pot obliga angajatii sa ramana in firmele lor pana la expirarea celor trei ani, iar legea prevede ca, in cazul in care angajatii au parasit locul de munca inainte de acest termen, patronii sunt obligati sa restituie subventiile acordate de stat pentru formarea lor profesionala.

Totodata, patronatele solicita, introducerea, dupa modelul european, a unui sprijin pentru salariatele care se intorc la munca dupa concediul de maternintate sau de ingrijire a copilului pana la doi ani. Nicolescu a spus ca, in majoritatea statelor europene, femeile care se intorc la munca dupa aceasta perioada primesc un \"voucher\" pe care il pot folosi numai pentru acoperirea cheltuielilor cu formarea profesionala . Patronatele mai cer, totodata, si flexibilizarea ofertei de formare profesionala, majorarea numarului de femei care participa la cursuri de specializare, in special a celor din mediul rural sau crearea de posibilitati de reinsertie profesionala.

Potrivit presedintelui CNIPMMR, in UE femeile castiga, in medie, cu 15% mai putin decat barbatii, iar in Romania acest decalaj intre salarii depaseste 20%. Statisticile mai arata ca diferenta de remuneratie creste odata cu varsta, educatia si anii petrecuti la acelasi loc de munca . Diferentele intre salarii se ridica, astfel, la peste 30%, la grupa de varsta intre 50 si 59 de ani, si la sapte procente, la tinerii sub 30 de ani. Totodata, diferente intre salarii de peste 30% se intalnesc la persoanele cu studii superioare, in timp ce in randul celor cu studii medii, diferentele de salarii se ridica la 13%.

O alta cerinta a CNIPMMR este si imbunatatirea legislatiei privind ucenicia, prin simplificarea procedurilor de acreditare a maistrilor de ucenicie, prin transferul sarcinii de evaluare a formarii profesionale prin ucenicie de la Ministerul Muncii la organizatiil neguvernamenrale sau prin reducerea fiscalitatii pentru angajatorii care incheiecontracte de ucenicie.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...