din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1571 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Sistemul fondurilor de pensii in Europa

Sistemul fondurilor de pensii in Europa

  Publicat: 18 Jan 2008       3006 citiri       Sursa: The Money Channel  


Sistemul conturilor individuale de pensii s-a raspandit in Europa incepand cu anii`90. Ungaria, Polonia si Cehia au fost printre promotorii sistemului. Bulgaria, Romania, Ucraina, Rusia sau Croatia se afla in diferite stadii ale implementarii acestuia.

Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.

Cele mai ridicate rate de crestere ale activelor, ca pondere in Produsul Intern Brut, le-au inregistrat Polonia si Ungaria. De altfel, polonezii sunt liderii regiunii, cu active de aproximativ 38 de miliarde de dolari, la sfarsitul lui 2006.

In zona Central Europeana prima tara care a trecut la noul sistem de pensii a fost Ungaria, in 1998, urmata un an mai tarziu de Polonia si Cehia. Vecinii nostri bulgari au inceput implementarea noului sistem de pensii in 2000. Slovacia, Slovenia, Croatia, Rusia, Ucraina sunt in diferite stadii pentru inlocuirea si completarea sistemului de pensii de stat .

Potrivit statisticilor, valoarea activelor fondurilor private de pensii a crescut constant. Astfel, in cazul Poloniei si al Ungariei, activele fondurilor au crescut de la o pondere de 2,4 respectiv 3,9 din PIB in 2001, pana la 11,1 respectiv 9,7 procente din PIB in 2006.

In Cehia si Bulgaria, cresterea a fost mai modesta. La sfarsitul lui 2006, activele fondurilor de pensii reprezentau aproximativ 4,6% din PIB in cazul Cehiei, si doar putin peste 2% in cel al Bulgariei.

Dupa valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private, Polonia este liderul detasat al regiunii, cu aproximativ 38 de miliarde de dolari, la sfarsitul lui 2006. De trei ori mai mica era valoarea activelor administrate de fondurile ungare de pensii iar cele din Chehia valorau doar 6,5 miliarde de dolari. In aceeasi perioada, activele fondurilor bulgare de pensii depaseau cu greu 1 miliard de dolari, chiar daca au avut rate de crestere de peste 40% in 2005 si in 2006.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...