Dorind sa contribuie la cresterea transparentei procesului de luare a deciziilor la nivel comunitar, Comisia Europeana a lansat in anul 2008 Registrul reprezentantilor grupurilor de interese - termen generic desemnand toate organismele care incearca sa influenteze elaborarea politicilor.
Potrivit primului raport anual realizat pe marginea acestui sistem voluntar, numarul organizatiilor si al persoanelor fizice care s-au inregistrat este de 2 100 si continua sa creasca. Deosebit de incurajator este si faptul ca numarul organizatiilor inscrise este mai mare decat cel al persoanelor fizice.
Dupa cum se mentioneaza in raport, sustinatorii eforturilor de reglementare a activitatilor de lobby doresc ca inregistrarea sa devina obligatorie. Dat fiind insa interesul manifestat pana in prezent, impunerea acestei conditii nu se justifica.
In anii 1990, multe functii de reglementare au fost transferate treptat de catre statele membre institutiilor comunitare. Simultan, a crescut si numarul persoanelor implicate in activitati de lobby. In anul 2000, se estima ca 2 600 de grupuri de interese isi desfasurau activitatea la Bruxelles .
Comisarul Siim Kallas considera ca Registrul a schimbat cultura corporatista a Comisiei. Oficialii UE se gandesc acum de doua ori inainte de a se intalni cu reprezentanti ai grupurilor de interese neinregistrate. De asemenea, unele departamente ale institutiilor UE au eliminat din bazele lor de date organizatiile neinregistrate sau au luat masuri similare.
Nu toata lumea este multumita de existenta acestui Registru . Multe firme de avocatura si grupuri de reflectie au incercat sa-l boicoteze. Avocatii se tem ca Registrul incalca regulile privind confidentialitatea, in vreme ce grupurile de reflectie sustin ca activitatea lor nu intra in sfera actiunilor de lobby. Comisia spera sa rezolve aceste probleme clarificand terminologia folosita in Registru si creand o categorie separata pentru grupurile de reflectie. De asemenea, va revizui regulile privind comunicarea informatiilor financiare pentru a ameliora transparenta.
Reprezentantii grupurilor de interese care se inregistreaza trebuie sa precizeze ce costuri implica activitatea lor si sa adere la un cod de conduita pe care trebuie sa-l respecte in relatiile cu personalul Comisiei. Pana in prezent, au fost inaintate zece plangeri si doar intr-un singur caz a fost impusa o sanctiune, constand in suspendarea temporara din Registru .
In prezent, eforturile Comisiei se concentreaza pe elaborarea unui registru impreuna cu Parlamentul European . Cele doua institutii au lansat deja o pagina comuna de internet de unde se poate accesa registrul fiecareia dintre ele.
Telemunca, noul regim de munca in era digitala Sursa: MCP avocati
Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului Sursa: MCP avocati
Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...
OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...