din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1624 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Schimbari aduse de Tratatul de la Lisabona daca intra in vigoare

Schimbari aduse de Tratatul de la Lisabona daca intra in vigoare

  Publicat: 16 Oct 2009       2053 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Este un sistem de guvernare caracterizat prin participarea cetatenilor la procesul de conducere.Acest regim politic se defineste prin:
Tratatul de la Lisabona, care asteapta aprobarea presedintelui Republicii Cehe pentru a intra in vigoare, este un document lung de 300 de pagini. Acesta va aduce schimbari atat pentru cetateni, cat si pentru institutiile europene si va consolida democratia Uniunii.

Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Caracteristica a hotararilor judecatoresti definitive sau a hotararilor cu executie provizorie, pronuntate de instantele judecatoresti, a hotararilor altor organe jurisdictionale,
Tratatul de la Amsterdam a intarit rolul si pozitia Presedintelui Comisiei. Conform noului Tratat, Guvernele Statelor Membre desemneaza de comun acord persoana pe care intentioneaza sa o numeasca Presedinte, alegere care va trebui aprobata de Parlamentul European.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Rezultat al masurilor de protectie a muncii si al acelor masuri care urmaresc asigurarea confortului fizic, psihic si social al omului in procesul muncii.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

1. In procesul legislativ, Parlamentul European va fi egalul Consiliului (cuanumite exceptii); deputatii europeni alesi de dumneavoastra vor avea mai multa putere .


2. Puterea Parlamentului European va creste in deciziile privind bugetul UE, politica agricola, justitia, afacerile interne etc.


3. Numarul deputatilor europeni va fi de 751.


4. Presedintele Comisiei Europene va fi ales de Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Consiliului European, care va trebui sa ia in considerare rezultatele alegerilor europene.


5. Cetatenii vor avea putere de initiativa legislativa: un milion de cetateni provenind din statele membre UE vor putea cere Comisiei sa ia in considerare noipropuneri de lege.


6. Doua noi posturi vor fi create la nivel inalt in Uniunea Europeana: presedintele UE (care va inlocui presedintia rotativa) si Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate .


7. Pentru prima data, un stat membru se poate retrage din Uniune.


8. Carta drepturilor fundamentale, semnata in 2000, are forta juridica obligatorie (dar nu se va aplica in totalitate in Regatul Unit si Polonia).


9. Parlamentele nationale vor avea mai multa putere; acestea vor avea la dispozitie opt saptamani pentru a semnala faptul ca UE isi depaseste autoritatea intr-o propunere de lege europeana.


10. Consiliul va vota mai mult prin sistemul de majoritate calificata, in locul unanimitatii (majoritate de 55% din statele membre si 65% din populatia europeana). Unanimitatea ramane pentru domenii mai sensibile, precum fiscalitatea si apararea.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...