din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1693 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Bugetarii trebuie sa plece in concediu fara plata

Bugetarii trebuie sa plece in concediu fara plata

  Publicat: 30 Aug 2009       4927 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Guvernul a gasit sambata solutia de a-i constrange s-o faca: a taiat din fondul de salarii al institutiilor. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, face un apel la bugetari sa inteleaga situatia. In semn de solidaritate, toti ministrii Cabinetului Boc au semnat ca renunta la 20 la suta din salariu, pana la sfarsitul anului.

Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Procedura de stabilire a zilelor libere fara plata va fi stabilita de fiecare minister in parte, cu respectarea legii, a declarat, sambata, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care a facut un apel catre angajatii din sistemul public sa inteleaga necesitatea acestei masuri temporare.


El a precizat ca reducerea de cheltuieli aferente zilelor libere a fost inclusa in ordonanta de rectificare bugetara, aprobata, sambata, de Guvern.
Executivul a elaborat deja un proiect de lege care prevede ca, in vederea incadrarii in limitele cheltuielilor bugetare aprobate, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, vor acorda, din oficiu, in perioada septembrie-noiembrie 2009, personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zile libere fara plata pentru o perioada de 10 zile lucratoare sau, dupa caz, vor dispune reducerea programului de lucru astfel incat veniturile platite salariatilor sa se diminueze cu 15,5% lunar, potrivit Mediafax.


Modalitatea de aplicare a acestei masuri va fi stabilita cu acordul salariatului. "In lipsa acordului sau in cazul in care, urmare optiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul si numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice, astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de patru zile libere intr-o luna, iar diminuarea salariului sa nu depaseasca nivelul prevazut", se arata in proiectul de lege.


Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru nu vor afecta durata concediului de odihna anual si vor fi asimilate unei perioade de activitate efectiva, inclusiv in specialitate. Salariatul va beneficia in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, altele decat cele salariale.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice
Sursa: MCP avocati

Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor
Sursa: MCP avocati

Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...