din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1618 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Executia bugetului general consolidat la data de 30 iunie 2009

Executia bugetului general consolidat la data de 30 iunie 2009

  Publicat: 04 Aug 2009       2162 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;
Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe primul semestru al anului a inregistrat un deficit estimat de 14,38 miliarde lei, reprezentand 2,7% din PIB, fata de un deficit de 14,5 miliarde lei, prevazut ca obiectiv conform acordului stand - by incheiat cu FMI.

Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Componenta a sistemului de protectie sociala, reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.

La data de 30 iunie 2009 veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 77,3 miliarde lei, inregistrand, comparativ cu realizarile perioadei corespondente din anul precedent, o ameliorare a ritmului de descrestere, respectiv - 5,1% fata de - 6,4% cat s-a inregistrat in luna mai a.c.



  • In termeni nominali, impozitul pe venit a crescut cu 8,2% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a micsorat cu 8% fata de aceeasi perioada .

  • In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, se observa o crestere a incasarilor din accize cu 672,8 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere semnificativa a veniturilor din TVA cu 3.168,7 milioane lei.

  • Contributiile de asigurari au inregistrat o reducere de 0,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.


La data de 30 iunie 2009 cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 91,7 miliarde lei, inregistrand o crestere de 5,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar se mentin in limitele aprobate.



  • Cheltuielile de personal pe primul semestru al anului in curs inregistreaza o crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent, observandu-se, o diminuare a ritmului de crestere fata de lunile precedente. Cresterea cheltuielilor de personal, fata de aceeasi perioada a anului trecut, este o consecinta a majorarilor salariale aprobate in a doua parte a anului 2008. De mentionat ca, fata de decembrie 2008, in primele luni ale anului 2009, personalul bugetar s-a redus cu 4.535 persoane .

  • Cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 5,7 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, s-a datorat majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.

  • Cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere cu 3,3% fata perioada similara a anului precedent ca urmare a masurilor intreprinse, reprezentand 47,4% din programul anual.

  • Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 55,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

  • Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital precum si alte transferuri pentru investitii, pe primele sase luni au fost de 13,0 miliarde lei, reprezentand 34,3% din estimarile anuale (37,9 miliarde lei), respectiv 2,4% din PIB.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...