din anul 2007, atuul tau de DREPT!
6155 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Rezidentiat 2010, Un nou cadru legislativ. Proiect

Rezidentiat 2010, Un nou cadru legislativ. Proiect

  Publicat: 27 Jul 2009       10759 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Rezidentiatul reprezinta forma specifica de invatamant postuniversitar pentru absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie, care asigura pregatirea necesara obtinerii uneia dintre specialitatile cuprinse in Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.

Rezidentiatul se organizeaza in urmatoarele forme: pe locuri, pe posturi si cu timp partial, avand o durata cuprinsa intre 3-7 ani, in functie de specialitate.


Absolventii facultatilor de medicina promotia 2010 si ulterioare au acces la formarea prin rezidentiat specialitatea de familie in baza unei metodologii aprobate prin HG.


Medicii, medicii dentisti si farmacistii, care ocupa prin concurs posturi de preparatori sau asistenti universitari in institutii de invatamant superior medical, medico-dentar sau farmaceutic, se confirma in rezidentiat in specialitatea disciplinei. Confirmarea in rezidentiat a celor care ocupa prin concurs posturi de preparatori sau asistenti universitari la disciplinele fara corespondent in Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala se face dupa sustinerea concursului de rezidentiat si alegerea unei specialitati conform punctajului. Rezidentii care promoveaza prin concurs in posturi de preparatori sau asistenti universitari isi pot continua pregatirea in specialitatea obtinuta prin concurs de rezidentiat, dupa obtinerea specialitatii corespondente disciplinei in care au obtinut postul didactic.


Etapa ulterioara incheierii pregatirii in rezidentiat o constituie examenul pentru obtinerea titlului de medic, medic dentist si respectiv farmacist specialist, cuprinzand o proba scrisa si probe clinice/practice.


Admiterea in rezidentiatul pe locuri se face prin concurs national organizat de catre Ministerul Sanatatii la nivelul celor sase universitati de medicina si farmacie: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, in sesiune unica, in trimestrul IV al fiecarui an.


Concursul se organizeaza pe domeniile medicina, medicina dentara si farmacie / pe grupe de specialitati, in baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.


(3) Medicii, medicii dentisti si farmacistii care promoveaza concursul organizat pentru rezidentiatul pe locuri si aleg loc in specialitate sunt confirmati prin ordin al ministrului sanatatii, devenind rezidenti in specialitatea respectiva, cu pregatire in centrul universitar ales.


In proiectul de OG este mentionat ca, la data intrarii sale in vigoare, se va abroga OG nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...