din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1826 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » UNJR solicita convocarea in sedinta extraordinara a CSM

UNJR solicita convocarea in sedinta extraordinara a CSM

  Publicat: 13 Apr 2009       1134 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania este o organizatie profesionala a judecatorilor al carei scop principal de activitate consta in promovarea, apararea si prezervarea independentei justitiei si a judecatorilor.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
1. Zona portuara amplasata de-a lungul unui chei si amenajata special pentru acostarea navelor si manipularea marfurilor.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va solicita convocarea de urgenta a Consiliului Superior al Magistraturii in sedinta extraordinara azi, 13 aprilie 2008, pentru adoptarea unei rezolutii privind starea financiara a justitiei.

Demersul nostru este generat de nevoia stabilirii unui semnal unitar al corpului judecatorilor, fata de gravitatea situatiei actuale a sistemului ce a generat un val fara precedent de nemultumiri in ultimele zile, tensiunile din sistem amenintand cu blocarea activitatii instantelor.

Fata de incapacitatea guvernantilor de a gestiona intr-un mod rational bugetul instantelor, fata de perpetuarea irationala si primejdioasa a inechitatilor din salarizare si fata de pericolul ca - din cauza datoriilor acumulate - instantele sa nu mai poata functiona intr-un viitor apropiat, revine Consiliului rolul de a veghea la respectarea independentei justitiei.

In acest sens, propunem CSM adoptarea unei rezolutii cu urmatoarele puncte: trecerea atributului gestionarii bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei la puterea judecatoreasca - eficienta unei astfel de solutii a fost dovedita de altfel in cazul Ministerului Public - , stabilirea prin lege a unui prag minim de 1% din PIB pentru instante si adoptarea in regim de urgenta a unui act normativ de salarizare pentru sistemul judiciar. De asemenea, ca masuri imediate, se impun acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica tuturor judecatorilor si rectificarea bugetului astfel incat sa se permita functionarea in conditii decente a instantelor si a parchetelor, pentru ca acestea sa isi poata indeplini rolul fundamental ce le revine intr-un stat de drept .

Ulterior adoptarii rezolutiei, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii convocarea urgenta a adunarilor generale ale judecatorilor la nivelul intregii tari, pentru adoptarea comuna a acestei rezolutii, moment in care actul va reprezenta pozitia oficiala a puterii judecatoresti in fata celorlalte puteri ale statului.

Apreciem ca doar un semnal al intregii puteri judecatoresti poate conduce la gasirea unei solutii pentru rezolvarea situatiei inacceptabile in care a ajuns justitia romana.

Cu stima,

judecator Dana Girbovan
presedinte UNJR


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Perioada de disponibilitate vs. perioada de repaus in activitatea de transport rutier
Sursa: MCP avocati

Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei
Sursa: MCP avocati

Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...