din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1377 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Apelul CSM catre magistrati: Nu va pensionati!

Apelul CSM catre magistrati: Nu va pensionati!

  Publicat: 03 Apr 2009       1261 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ii rog pe judecatorii si procurorii romani sa ramana in sistemul judiciar si sa dea dovada de aceeasi fidelitate de care au dat dovada in cei 25 sau 30 de ani de activitate .

Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
(Single Management Information System). Desemneaza sistemul de informatii la nivel national, prin Internet, creat in scopul sprijinirii institutiilor din Romania in implementarea Cadrului National Strategic de Referinta si a programelor operationale.Abrevieri: SUIM/SMIS
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblu de cunostinte stiintifice si tehnice puse la dispozitia producatorilor agricoli, a fermierilor si a tuturor celor implicati in activitati cu profil agricol pentru a fi implementate in practica.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Infractiune constand din raportul sexual cu o persoana de sex feminine care nu a implinit carsta de 14 ani.
Vreau sa va spun ca exista in momentul de fata suficiente asigurari din partea autoritatilor romane, a celorlalte institutii din statul de drept, in sensul ca statutul salarial si dispozitiile de pensionare nu se vor modifica in acest an ", a afirmat, marti, seful CSM la postul public de radio.

Andreies a dorit sa transmita un mesaj magistratilor care care au vocatia de a se pensiona, mai ales ca in ultimele luni tot mai multi judecatori si procurori cer CSM eliberarea din functie prin pensionare, iar astfel situatia crizei de personal din sistem devine deosebit de grava.

" Or daca acesti magistrati fata de care eu am facut acest apel vor pleca imediat, riscam sa ne blocam sistemul . Tocmai de aceea a fost nevoie, pe de o parte, sa transmit acest mesaj, pe de alta parte avem nevoie de acesti magistrati in sistem intrucat ei sunt magistratii cu varste cuprinse intre 50-55 de ani, varsta la care in Occident este varful, ca sa spun asa, de forma, deci nivelul maxim de randament pe care il da un magistrat acolo ", a spus seful CSM.

Pe de alta parte, Andreies a mentionat ca proiectul de lege care modifica cadrul normativ in care functioneaza Inspectia Judiciara a fost finalizat.
" Vreau sa va spun ca, la momentul de fata, Consiliul este angajat intr-o profunda reforma a inspectiei judiciare si, din acest punct de vedere, am finalizat un proiect de lege care modifica cadrul normativ in care functioneaza aceasta inspectie. Acest proiect in momentul de fata a fost discutat si aprobat de catre Comisia Juridica de la CSM. In momentul de fata, a fost trimis spre consultare colectivelor de judecatori si de procurori si Ministerului Justitiei. Cred ca in aceasta luna, sigur, Ministerul Justitiei va promova acest proiect de lege ", a precizat Andreies.

Seful CSM a subliniat ca reforma justitiei ar fi trebuit sa inceapa in anul 1990, cu adoptarea de noi coduri civile si penale.
" Avem in momentul de fata nevoie de cele patru coduri, dar avem nevoie de coduri bune . Cele mai multe condamnari ale Romaniei la CEDO au fost pe articolul 6 din Conventie, care vizeaza solutionarea litigiilor intr-un termen rezonabil. Acum va intreb eu: cum sa solutionam noi, cum sa solutioneze judecatorii intr-un termen rezonabil in conditiile in care judeca dupa o procedura civila de peste 130 de ani si dupa un Cod de procedura penala din 1968? Si fiindca tot vorbim de reforma justitiei, cred ca aceasta reforma ar fi trebuit sa inceapa in anul 1990, cu aceste patru coduri ", a aratat Andreies.
Presedintele CSM a adaugat ca este important ca noile coduri sa fie de o calitate foarte buna, astfel incat pe o perioada de 10-15 ani sa nu se mai impuna modificarea lor.

Andreies a mai mentionat , pana la raportul din vara, CSM si institutiile statului roman au suficient timp sa vina in fata Comisiei Europene cu argumente care sa convinga ca "procesul de reforma este hotarat si ireversibil ".

" In privinta vulnerabilitatilor din sistemul judiciar, asa cum au fost ele retinute in raportul de tara, vizeaza patru aspecte, cel putin in ceea ce priveste CSM, respectiv inspectia judiciara, politica de resurse umane a Consiliului, unificarea practicii judiciare si transparenta actului de justitie. Din punctul nostru de vedere, al CSM, nu pot, ar fi nerealist pentru mine sa va spun ca vom rezolva aceste probleme pana la urmatorul raport . Cred insa ca vom da suficiente mesaje sau vom veni cu programe realiste astfel incat sa-i convingem pe experti ca, din punctul nostru de vedere suntem pe un proces ireversibil de reforma din aceasta perspectiva ", a mai subliniat Andreies.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Perioada de disponibilitate vs. perioada de repaus in activitatea de transport rutier
Sursa: MCP avocati

Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei
Sursa: MCP avocati

Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...