din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1268 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Constantin Branzan a fost ales presedintele Retelei de la Lisabona

Constantin Branzan a fost ales presedintele Retelei de la Lisabona

  Publicat: 26 Mar 2009       1595 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
In cadrul celei de-a OPTA REUNIUNI A BIROULUI RETELEI DE LA LISABONA, desfasurata saptamana trecuta la Bucuresti, domnul judecator dr. Constantin Branzan, directorul Institutului National al Magistraturii, a fost ales presedinte al Retelei pentru un mandat de 2 ani.

Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
La reuniunea de la Bucuresti au participat membrii biroului retelei, reprezentand cinci scoli de magistratura din Europa si anume: Croatia, Georgia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Romania, Spania, iar din partea Consiliului Europei a participat doamna Ana Rusu, secretarul Retelei de la Lisabona.

In cadrul reuniunii s-a stabilit ca in perioada 15-16.10.2009 sa se desfasoare la Strasbourg Adunarea Generala a Retelei de la Lisabona, care va avea ca tema "Pourquoi la cybercriminalite pour la formation des judges et des procureurs?�.

Fiecare tara va propune doi experti (un judecator si un procuror, de preferinta) care impreuna cu cate doi experti din Germania, Belgia si Franta vor intocmi documentele pe baza carora sa se desfasoare Adunarea Generala si se vor preocupa de redactarea unui manual.

Reteaua de la Lisabona este o retea de schimb de informatii intre organismele si institutiile insarcinate cu formarea judecatorilor si procurorilor din Europa . 34 de state membre ale Consiliului Europei sunt membre ale Retelei de la Lisabona.

Au calitatea de membru al Retelei de la Lisabona institutiile insarcinate cu formarea judecatorilor si procurorilor din statele respective : scoli de magistratura, centre de formare judiciara sau diferite unitati care isi desfasoara activitatea in cadrul ministerelor de justitie. Conform Statutului Retelei, toate statele membre ale Consiliului Europei au vocatia de a deveni membre ale Retelei de la Lisabona.

Ideea infiintarii Retelei de la Lisabona a luat nastere cu ocazia unei reuniuni multilaterale cu tema Formarea judecatorilor si procurorilor in Europa, derulata in 27-28 aprilie1995, la Lisabona.

Cu aceasta ocazie, participantii au sustinut ideea infiintarii unei retele europene de schimb de informatii intre organismele si institutiile insarcinate cu formarea judecatorilor si procurorilor din statele membre ale Consiliului Europei.

Misiunea Retelei de la Lisabona se circumscrie obiectivelor urmarite de Consiliul Europei, in special in ceea ce priveste independenta si eficacitatea justitiei, componente esentiale ale unui stat care garanteaza drepturile omului si ale carui institutii se bazeaza pe preeminenta dreptului

Obiectivele Retelei de la Lisabona sunt:
- sa consolideze si sa dezvolte schimburile de informatii,
- sa contribuie la dezbaterile pe tema formarii judiciare la nivel european,
- sa sustina formarea judiciara la nivelul statelor membre.

Alegerea presedintelui Retelei in persoana domnului judecator dr. Constantin BRANZAN, directorul INM, confirma implicarea scolii romanesti in activitatile de formare profesionala a magistratilor, desfasurate la nivel european, precum si recunoasterea standardelor de calitate de care aceasta se bucura din partea institutiilor similare din celelalte state europene.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...