din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5836 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Lupta impotriva practicilor de mutilare sexuala a femeilor in UE

Lupta impotriva practicilor de mutilare sexuala a femeilor in UE

  Publicat: 24 Mar 2009       1425 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In fiecare an, 180 000 de femei emigrante in Europa sufera sau risca sa sufere mutilari genitale.

Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Initierea reprezinta dobandirea unor cunostinte, priceperi si deprinderi minime necesare pentru desfasurarea unei activitati.
Ramura a sistemului de drept cu privire la totalitatea normelor juridice
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Deputatii europeni solicita elaborarea unei strategii clare pentru interzicerea acestor practici si luarea in considerare a fenomenului in cadrul directivelor privind imigratia si acordurile de cooperare cu tari terte.
Mutilarea sexuala impusa tinerelor trebuie ferm condamnata, deoarece este un act de violenta asupra femeilor si constituie o incalcare a drepturilor lor fundamentale, in special a dreptului la integritate personala si sanatate fizica si mentala. Aceste practici nu pot fi in nici un caz justificate prin respectarea diverselor traditii culturale sau ceremonii de initiere - se arata in rezolutia alternativa, co-semnata de raportoarea Cristiana Muscardini (GUEN, Italia) si adoptata cu 647 voturi pentru, 10 impotriva si 24 abtineri.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intre 100 si 140 de milioane de femei si fete din lume au suferit mutilari genitale si, in fiecare an, potrivit cifrelor OMS si ale Fondului ONU pentru populatie, aproximativ doua pana la trei milioane de femei sunt expuse riscului de a fi supuse acestor practici extrem de incapacitante. In fiecare an, 180 000 de femei emigrante in Europa sufera sau risca sa sufere mutilari genitale.

Mutilarea genitala a femeilor (MGF), care constituie o incalcare a drepturilor femeilor si fetelor consacrate prin diverse conventii internationale, este interzisa in dreptul penal al statelor membre si incalca principiile stipulate in Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

O strategie clara la nivel european si masuri nationale ferme
Parlamentul preconizeaza crearea unui �protocol sanitar european� pentru a realiza o monitorizare si o baza de date referitoare la acest fenomen, care sa stea la baza elaborarii unor statistici si a initierii unor actiuni de informare precis orientate in functie de comunitatile de imigranti in cauza.

Medicii generalisti, doctorii si echipele clinice din domeniul sanatatii ar trebui sa raporteze cazurile de mutilare genitala feminina catre autoritatile sanitare si/sau politie.

Deputatii solicita Comisiei si statelor membre sa elaboreze o strategie generala si planuri de actiune in scopul interzicerii MGF in UE si, in acest scop, sa ofere mijloacele necesare - consistand in legi si prevederi administrative, sisteme preventive, masuri educationale si sociale si. in special, diseminarea la scara larga a informatiilor privind mecanismele de protectie disponibile pentru grupurile vulnerabile - pentru a proteja in mod adecvat victimele reale si potentiale.

Clauze specifice in directivele referitoare la imigratiei si in acordurile de cooperare
Directivele relevante referitoare la imigratie ar trebui sa trateze comiterea mutilarii genitale feminine ca o infractiune si sa instituie pedepse adecvate pentru persoanele vinovate, in cazul in care aceste practici au avut loc pe teritoriul Uniunii Europene.
In rezolutia alternativa se insista asupra necesitatii de a examina de la caz la caz fiecare solicitare de azil adresata de parinti pe motiv ca sunt amenintati in tara lor de origine pentru ca au refuzat sa isi dea acordul pentru mutilarea genitala a copilului lor si de a garanta ca aceste solicitari sunt insotite de o serie completa de dovezi, care iau in considerare calitatea solicitarii, personalitatea si credibilitatea solicitantului de azil si caracterul autentic al dovezilor aduse in sprijinul solicitarii.

De asemenea, se subliniaza faptul ca femeilor si fetelor carora li se acorda de asemenea azil in UE din cauza amenintarii cu MGF ar trebui, ca masura preventiva, sa li se efectueze controale medicale regulate de catre autoritatile din domeniul sanatatii si/sau doctori pentru a le proteja de orice amenintare impotriva unei MGF care ar putea sa aiba loc ulterior in UE; se considera ca aceasta masura nu ar fi in nici un caz discriminatorie impotriva acestor femei si fete, ci dimpotriva o cale de a garanta ca MGF este interzisa in UE.

Recomandari adresate statelor membre:

* sa considere orice forma de MGF ca un delict, indiferent daca femeia care a suferit-o si-a dat in vreun fel consimtamantul si sa pedepseasca orice persoana care ajuta, incurajeaza, recomanda sau ajuta pe cineva sa duca la indeplinire astfel de acte asupra corpului unei femei sau al unei fete,
* sa puna sub urmarire, sa inculpe si sa pedepseasca orice persoana cu domiciliul pe teritoriul lor care a comis infractiunea de MGF, chiar daca aceasta s-a realizat in afara granitelor statului respectiv (extrateritorialitate),
* sa adopte masuri legislative pentru a permite judecatorilor si procurorilor sa ia masuri de prevenire si de precautie in cazul in care au cunostinta de cazuri de femei sau fete expuse riscului de a fi mutilate.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...