din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2930 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » In anul 2009 cresc amenzile de circulatie!

In anul 2009 cresc amenzile de circulatie!

  Publicat: 03 Jan 2009       3884 citiri       Sursa: Evz  


Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Vesti proaste pentru soferii obisnuiti sa incalce regulile de circulatie. Inca din prima zi a lui 2009, valoarea amenzilor va creste odata cu salariul minim pe economie, ridicandu-se astfel la maximum 1.200 de lei pentru persoane fizice si 6.000 de lei pentru persoane juridice (fata de maximum 1.080 de lei pentru persoane fizice si 5.400 de lei pentru firme sau institutii ale statului, in prezent).

Consta in atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunerea la batjocura,
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
(termen CNA). Ansamblul programelor de radiodifuziune sau de televiziune, al emisiunilor si al celorlalte elemente ale unor servicii specifice, furnizat de un radiodifuzor,
Practic, de la 1 ianuarie 2009, un punct-amenda va "costa" 60 de lei, adica 10% din salariul minim brut pe economie, aceasta reprezentand cea de-a doua "scumpire" a sanctiunilor rutiere in decurs de doar trei luni.

Nu purtati centura, scoateti din buzunar si 180 de lei!

Astfel, incepand de la Revelion, soferii prinsi la volan fara centura de siguranta risca, pe langa cele doua puncte de penalizare, amenzi cuprinse intre 120 si 180 de lei, fata de maximum 162 de lei cat plateau pana acum. Sanctiuni similare vor primi si conducatorii auto care prefera sa foloseasca telefonul mobil in loc de hands-free.

Totodata, soferii care depasesc cu 30 kilometri/ora viteza maxima admisa sau opresc fara motiv pe banda de urgenta a autostrazilor vor risca amenzi din clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amenda), adica intre 240 si 300 de lei (fata de maximum 270 de lei in prezent).

Amenzile cresc si mai mult pentru conducatorii auto care nu opresc la "STOP" sau pentru cei care depasesc cu 40 kilometri/ora viteza maxima admisa. Acestia vor plati amenzi din clasa a III-a (intre 6 sau 8 puncte-amenda), adica vor scoate din buzunar de la 360 la 480 de lei (fata de maximum 432 de lei acum).

Sumele cele mai mari vor "ingrasa" insa bugetele primariilor din buzunarele soferilor nervosi care-si insulta "colegii" din trafic, de la cei care transporta copii sub 12 ani pe locurile din fata ale masinilor, blocheaza intersect iile sau depasesc cu 50 de kilometri/ora viteza maxima admisa. Acestia risca amenzi usturatoare incadrate in clasa a IV-a a sanctiunilor (de la 9 la 20 de puncte-amenda), adica vor plati intre 540 si 1.200 de lei (fata de 1.080 de lei cat erau nevoiti sa scoata din buzunar pana acum).

Ultima categorie de contraventii, cele din clasa a V-a, sunt valabile doar in cazul firmelor sau al institutiilor statului si se aplica, de regula, atunci cand reprezentant ii acestora refuza sa comunice politistilor numele angajatilor care au incalcat Codul Rutier, in timp ce se aflau la volanul masinilor de serviciu . Aceste sanctiuni merg de la 21 pana la 100 de puncte-amenda, adica de la 1.260 la 6.000 de lei (fata de maximum 5.400 de lei in prezent).


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...