din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3094 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Bucurestenii prefera sa fie martori ai infractiunilor

Bucurestenii prefera sa fie martori ai infractiunilor

  Publicat: 23 Sep 2008       1482 citiri       Sursa: Ziare.com  


Doar o treime dintre bucuresteni ar sesiza politia in cazul in care ar fi martorii unei infractiuni, iar cei care ar fi dispusi sa se implice direct intr-un conflict au studii superioare si venituri de peste 3.000 de lei, este concluzia unui sondaj comandat de Politia Capitalei.

Mostra, model de referinta prezentat eventualilor cumparatori de catre o societate, in completarea ofertei, pentru a face dovada calitatii produsului oferit.
Prevazuti in sectiunea VI, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala, persoane care asista la efectuarea unui act procedural.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Suma de bani sau alte valori care trebuie platite de catre un debitor unei alte persoane,
Este persoana care a savarsit cu vinovatie o infractiune ori care a participat la comiterea ei ca autor, instigator sau complice.
Pozitia si miscarile corpului la locul de munca pot dauna sanatatii, din cauza repetitiei, duratei sau efortului.
Studiul realizat in luna iunie a acestui an, pe un esantion reprezentativ de 396 de persoane, dintre care 54% femei si 46% barbati, arata ca atunci cand sunt martori la comiterea unei infractiuni, doar 33% dintre bucuresteni sesizeaza politia, 30% incearca sa mobilizeze fortele de la Ordinea Publica si doar 10% dintre ei sunt dispusi sa fie martori .

Potrivit sondajului, principalele motive ale lipsei de implicare a cetatenilor sunt: frica pentru siguranta proprie (84%), neincrederea in promptitudinea agentilor de ordine (73%), lipsa de fermitate a legii (58%), teama ca nimeni nu-i va ajuta (65%) si teama ca nu le este protejata identitatea (52%).
De asemenea, atunci cand se implica, totusi, intr-un incident, bucurestenii intervievati se gandesc, in primul rand, ca pot deveni si ei o victima (31%). Doar 24% dintre ei cred ca este o datorie cetateaneasca.

Insa, in situatia in care ar deveni chiar ei victime, oamenii isi doresc ca ceilalti sa anunte politia (61%) ori ceilalti sa fie martori (30%). Sau ca ceilalti sa prinda infractorul (38%).

Totodata, datele studiului mai releva ca cei care au studii superioare sunt mai dispusi sa se manifeste fizic, in timp ce persoanele care au copii se implica mai mult verbal si mai putin fizic .

Politia Capitalei a demarat campania "Eu ajut, ajuta si tu!" care se va desfasura in perioada 15 septembrie -15 mai si care isi propune sa reactiveze spiritul civic al cetatenilor.

Prima etapa, cuprinsa in intervalul 15 septembrie-31 decembrie, are ca obiectiv constientizarea cetatenilor cu privire la pasii pe care trebuie sa-i urmeze in calitate de martori ai unei infractiuni, iar in a doua etapa, cuprinsa intre 1 ianuarie -15 mai 2009, se doreste formarea unei reactii civice de implicare din partea bucurestenilor.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...