din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5728 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia de aparare spune ca Santion a fost urmarit in mod legal

Comisia de aparare spune ca Santion a fost urmarit in mod legal

  Publicat: 04 Dec 2007       2413 citiri       Sursa: Newsin.ro  


Presedintele comisiei de aparare a Camerei, Costica Canacheu, a declarat,la finalul audierii ministrului de interne Cristian David, ca filarea lui Marian Santion de catre DGIPI a fost una legala, motivele fiind legate de protectia informativa a angajatilor.

Canacheu Costica - membru al Parlamentului Romaniei.
Canacheu Costica - membru al Parlamentului Romaniei.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
David Cristian - membru al Parlamentului Romaniei.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Una dintre modalitatile de reparare a pagubei pricinuite prin infractiune.
Conform Art. 73 din Legea 8/1996, autorul unui program pentru calculator beneficiaza de dreptul exclusiv de realiza si a autoriza:
David Cristian - membru al Parlamentului Romaniei.
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Denumire data monedei unice europene.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
"Concluzia e ca actiunea desfasurata in zilele de 24 si 25 octombrie a respectat legea si procedurile interne din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA). A fost filat legal (procurorul Marian Santion - n. red.) conform legii si a procedurilor interne din ministerul respectiv cu aprobarile respective. Motivele sunt cele legale, in legatura cu protectia informativa a angajatilor MIRA", a spus Canacheu . Potrivit presedintelui comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, protectia informativa a angajatilor se asigura in baza legii, fara a fi solicitata. "La semnarea contractului de angajare la acest minister, angajatii iau la cunostinta de acest fapt", a adaugat Canacheu .
La randul sau, ministrul Cristian David a sustinut punctul de vedere al lui Costica Canacheu afirmand ca Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) poate dispune fata de angajatii sai, atunci cand considera necesar, o activitate de protectie interna.
"Protectia interna nu presupune informarea prealabila si nu este o masura pe care am dispus-o eu, este o masura strict la nivelul serviciului", a spus David, explicand ca, la angajare, cei care intra in sistem afla ca pot fi filati daca serviciul considera ca acest lucru e necesar.
In opinia sa, concluzia este ca motivele care au stat la baza propunerii si aprobarii deciziei de supraveghere operativa a procurorului Marian Santion "au fost temeinice la momentul respectiv".
David a mai spus ca nu a avut cunostinta de aceasta decizie din momentul ce nu el, ca ministru de interne, are competenta de a decide astfel de actiuni de filaj. "Serviciul poate dispune, atunci cand considera necesar masuri care au caracter de protectie interna fata de proprii angajatii. Nu aveam cum sa stiu pentru ca o astfel de masura nu se dispune de ministru", a explicat Cristian David . Potrivit afirmatiilor sale, decizia de urmarire a lui Marian Santion apartine conducerii DGIPI de la vremea respectiva.
In legatura cu indiciile care au determinat urmarirea procurorului Santion, ministrul de interne a spus ca, pentru moment, ele sunt clasificate, dar ar putea fi facute publice dupa finalizarea anchetei.
David s-a referit si la suma pe care Santion o solicita drept despagubire pentru ca, afirma procurorul, i-ar fi fost incalcate drepturile . "As fi curios sa aflu care sunt motivele pentru care Marian Santion solicita patru milioane de euro, cel putin mie din punct de vedere realist mi se pare o suma aberanta", a comentat ministru Cristian David .
Fostul consilier al MIRA, Marian Sintion, a dat in judecata ministerul si DGIPI pentru incalcarea drepturilor omului si a cerut daune de 4 milioane euro pentru ca ar fi fost filat "fara baza legala", actiune care l-ar fi intimidat si a generat aparenta ca e "un personaj cu probleme".


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...