din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3064 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Reactii. Raportul privind Justitia - 23 iulie 2008

Reactii. Raportul privind Justitia - 23 iulie 2008

  Publicat: 24 Jul 2008       1749 citiri       Sursa: Juridice.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Consiliul Superior al Magistraturii constata ca eforturile depuse pentru rezolvarea aspectelor semnalate in ultimul Raport de tara referitor la indeplinirea conditionalitatilor stabilite de Comisia Europeana se materializeaza in evaluarile formulate in Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, dat publicitatii astazi, 23 iulie 2008.

Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Procedura legala aplicabila de instanta de judecata in cazurile in care partea careia i se opune un inscris sub semnatura privata tagaduieste scrisul
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul exercitarii prerogativelor de putere publica de catre autoritatile si institutiile publice.
Prevazuta in sectiunea II, cap. II, t. I, art. 10 , C.pen., partea generala , principiu de aplicare a legii penale active,
Coruptia, in sens larg, reprezinta folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Drum de interes international, national, judetean sau local cu un trafic anual mai mare de 3 milioane de treceri ale vehiculelor
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii va analiza in Plen aspectele retinute in raport si va stabili masuri concrete.

Acestea vor fi date publicitatii de catre doamna judecator Lidia Barbulescu, Presedintele CSM, in cadrul declaratiei de presa de maine, 24 iulie 2008, orele 14,30, care va avea loc la Centrul de presa al CSM din Bucuresti, Calea Plevnei nr. 141 B, Sector 6.

In raport se mentioneaza faptul ca, in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar, Consiliul Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei sistemului judiciar, a primit resursele umane si financiare necesare pentru a-si asuma responsabilitatile esentiale reformei sistemului judiciar, inclusiv aceea de a face recomandari si de a actiona in problemele urgente privind resursele umane.

Se retine ca reforma sistemului judiciar avanseaza dar progresele sunt inegale.

Raportul mentioneaza faptul ca s-a imbunatatit calitatea jurisprudentei, precum si situatia resurselor umane din sistemul judiciar.

Cu toate acestea este amintita inconsecventa jurisprudentei instantelor superioare, inclusiv a ICCJ, in unele dosare de coruptie la nivel inalt.

Se recunoaste faptul ca "aplicarea uniforma si consistenta a legii a fost stanjenita prin recurgerea in mod frecvent la ordonante de urgenta�, ceea ce "creeaza incoerente si contradictii si cauzeaza vicii procedurale"."

Purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Cecilia Morariu

_________

Ministerul Justitiei, Catalin Predoiu

"Comisia Europeana a dat publicitatii Raportul catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare .

Reamintesc faptul ca acest mecanism a fost instituit prin Decizia Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, ca urmare a problemelor existente in domeniul justitiei si combaterii coruptiei la acel moment.

Raportul dat astazi publicitatii este obiectiv, echilibrat si realist, inregistrand progresele realizate in Romania in domeniul reformarii justitiei de la data raportului precedent.

Aceste progrese au indepartat spectrul aplicarii masurilor de salvgardare prevazute in Tratatul de Aderare.

Raportul confirma explicit faptul ca Romania se afla din nou pe un drum pozitiv, drumul implementarii reformelor in justitie.

Salutam obiectivitatea cu care reprezentantii Comisiei Europene au inregistrat aceste progrese.

Cunoastem faptul ca o serie de probleme care tin de buna functionare a justitiei si de combaterea coruptiei raman inca nerezolvate pe deplin.

Ministerul Justitiei este pregatit sa actioneze in continuare pentru rezolvarea acestora, pe baza competenetelor si atributiilor pe care le are potrivit legii.

De asemenea, suntem gata sa continuam cooperarea cu celelalte institutii cu atributii in domeniul justitiei, pentru rezolvarea problemelor aflate in portofoliul acestora.

Ramanem deschisi dialogului cu societatea civila, pentru dezbaterea solutiilor privind reforma justitiei.

Progresele inregistrate si recunoasterea acestora ne obliga la continuarea actiunilor concertate in cadrul statului, pentru realizarea tuturor conditionalitatilor din mecanism.

Continuarea reformelor este singura cale de ridicare a Mecanismului de Cooperare si Verificare intr-un viitor previzibil.

Ridicarea mecanismului va fixa complet locul Romaniei in randul Statelor Membre ale Uniunii Europene.

De aceea, el trebuie sa ramana un obiectiv prioritar de interes national si fiecare institutie cu atributii in domeniul justitiei trebuie sa si-l fixeze pe agenda, indiferent de contextul politic in care evolueaza.

Rezultatele nu pot veni de la sine, in absenta continuarii reformelor.

Atingerea acestui obiectiv depinde si de raspunsul profesiilor juridice la efortul de reforma al institutiilor.

Magistratii, avocatii, executorii judecatoresti, personalul auxiliar si altii, individual, dar si prin organele reprezentative, au un rol cheie in intelegerea si aplicarea masurilor de reforma.

Schimbarile institutionale nu pot fi decat un paliativ, in absenta schimbarii mentalitatilor privind actul de justitie.

Beneficiarul actului de justitie este cetateanul si de la acest obiectiv trebuie sa plece toate masurile de reforma.

Ministerul Justitiei va asigura in continuare o comunicare transparenta si constructiva cu expertii Comisiei Europene si cu reprezentantii acesteia.

In incheiere, as dori sa multumesc personal tuturor celor care explicit sau implicit au sprijinit actiunea Ministerului de Justitie in directia reformelor si sa exprim deplina mea disponibilitate in actiunea de continuare a acestora si sprijinire a sistemului judiciar in ansamblu."

________


Guvernul, Calin Popescu-Tariceanu

"Comisia Europeana a dat publicitatii Raportul privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe domeniul domeniul justitiei si luptei anticoruptie.

Raportul evidentiaza o serie de evolutii pozitive, progrese care ne arata ca Romania merge inainte pe drumul cel bun, in interiorul Uniunii Europene.

Suntem hotarati sa continuam politica de toleranta zero fata de cei care isi folosesc functia publica pentru a se imbogati. De aceea, am actionat pentru ca Agentia Nationalade Integritate sa isi inceapa activitatea .

Vrem ca fiecare cetatean sa simta ca in Romania justitia este corecta si mai eficienta.

De aceea, am actionat pentru a elimina coruptia la nivel local, pentru a creste transparenta institutiilor publice, pentru a ii pedepsi pe functionarii care confunda buzunarul cetatenilor cu propriul buzunar.

Toate aceste progrese au fost evidentiate de Comisia Europeana, in raportul dat publicitatii.

Mai sunt inca probleme, zone in care trebuie saactionam cu mai multa hotarare . Criticile continute in raportul Comisiei Europene ne ajuta sa identificam solutii si ne motiveaza pentru a rezolva problemele care mai sunt incain justitie.

Doresc sa le multumesc reprezentantilor Comisiei Europene pentru cooperarea excelenta si sa ii asigur ca vom accelera masurile din zonele cu probleme, respectiv, ca vom consolida progresele deja realizate.

Stiu ca ne asteapta un drum inca dificil. Mai stiu insa ca Romania este mai puternica si mai pregatita decat anul trecut. Stiu ca noi, romanii, putem sa mergem pana la capat pe acest drum .

Vreau sa ii asigur pe romani ca eu si Guvernul pe care il conduc vom continua sa luam toate masurile necesare pentru realizarea angajamentelor pe care Romania si le-a asumat pentru o Justitie curata si eficienta.

In incheiere, vreau sa fac apel la toate partidele, pentru a adopta un discurs constructiv pe aceasta tema. Cel mai mare adversar al Justitiei este politicianul care adopta un discursul electoral si conflictual. Ii invit pe reprezentantii tuturor fortelor politice la un dialog constructiv si echilibrat, pentru a putea continua progresele din Justitie."


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...