CAPITOLUL I Dispozitii generale
Art. 1. - (1) Prezentele norme metodologice sunt elaborate potrivit cu prevederile art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, denumita in continuare ordonanta de urgenta .
(2) Salariatii care primesc tichetele de vacanta sunt denumiti in continuare beneficiari.
CAPITOLUL II Angajatorii
Art. 2. - (1) Angajatorii prevazuti la art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatii sau acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii beneficiarilor, stabilesc de comun acord contractarea achizitionarii tichetelor de vacanta cu unitatile emitente.
(2) Angajatorii prevazuti la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta contracteaza serviciile privind emiterea tichetelor de vacanta cu unitatile emitente, in conditiile legislatiei in vigoare.
Art. 3. - Angajatorii, care au obtinut in anul fiscal anterior profit sau venit, dupa caz, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii beneficiarilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamentele interne in cazul personalului contractual din institutiile bugetare reguli privind modul de acordare a tichetelor de vacanta, care sa prevada:
a) numarul beneficiarilor din unitate care pot primi anual tichete de vacanta si nivelul sumelor care se acorda anual beneficiarilor sub forma tichetelor de vacanta, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de beneficiari care primesc tichete de vacanta .
Art. 4. - Contractul pentru achizitionarea tichetelor de vacanta, incheiat intre angajator si unitatile emitente, va cuprinde urmatoarele clauze:
a) necesarul estimat anual de tichete de vacanta;
b) pretul imprimatului reprezentand tichetul de vacanta si al livrarii acestuia;
c) informatii cu privire la unitatile afiliate la care beneficiarii pot folosi tichetele de vacanta;
d) conditiile privind responsabilitatile partilor si rezilierea contractului;
e) alte clauze considerate necesare de catre parti.
Art. 5. - Angajatorii care acorda tichete de vacanta beneficiarilor vor cuprinde in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli, denumita "Tichete de vacanta", sumele destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de vacanta, potrivit celor convenite cu organizatiile sindicale legal constituite sau, dupa caz, cu reprezentantii beneficiarilor.
Art. 6. - Pentru institutiile publice tichetele de vacanta se acorda in limita sumelor prevazute distinct cu aceasta destinatie in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, fiecarui ordonator de credite.
Art. 7. - Sumele reprezentand pretul imprimatelor contractate cu unitatea emitenta si primite de catre angajator se suporta de catre angajatori din cheltuielile proprii. In cazul institutiilor publice, aceste sume se suporta de la articolul bugetar "Alte cheltuieli materiale".
Art. 8. - La determinarea sumelor totale destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de vacanta se iau in calcul: valoarea nominala a tichetului de vacanta, convenita de partenerii sociali, si numarul de beneficiari incadrati cu contract individual de munca care vor beneficia de tichete de vacanta .
Art. 9. - Angajatorii distribuie beneficiarilor tichetele de vacanta, anual, cu respectarea stricta a prevederilor legale. Tichetele de vacanta nu pot fi distribuite de angajatori, daca acestia la data stabilita pentru distribuire nu au achitat unitatii emitente, integral, contravaloarea nominala a tichetelor de vacanta achizitionate, inclusiv pretul imprimatelor reprezentand tichetele de vacanta .
Art. 10. - Angajatorii sunt obligati sa organizeze o evidenta proprie, potrivit formularelor prevazute ca model in anexele nr. 1, 1a) si 1b).
CAPITOLUL III Beneficiarii
Art. 11. - Angajatorii vor face anual o evaluare a solicitarilor de tichete de vacanta .
Art. 12. - (1) Beneficiarii care au primit tichete de vacanta nominale sunt singurele persoane indreptatite sa utilizeze tichetele de vacanta in perioada mentionata pe acestea, si in exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat.
(2) In cazul cumulului de functii, tichetele de vacanta pot fi acordate numai de catre angajatorii unde beneficiarii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii.
Art. 13. - Se interzice beneficiarului:
a) utilizarea tichetelor de vacanta pentru achizitionarea altor servicii decat cele prevazute la art. 23;
b) primirea unui rest de bani la tichetul de vacanta, in cazul in care suma corespunzatoare solicitata este mai mica decat valoarea nominala a tichetului de vacanta;
c) comercializarea tichetelor de vacanta in schimbul unor sume de bani;
Art. 14. - (1) Beneficiarul poate utiliza tichetele de vacanta pe baza actului de identitate numai pentru achizitionarea de servicii prestate de structuri de primire turistice clasificate de Ministerul Turismului, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile ulterioare.
(2) Serviciile prevazute la alin. (1) se pot achizitiona de catre beneficiar direct de la prestatorii de servicii turistice sau prin intermediul agentiilor de turism.
CAPITOLUL IV Unitatile emitente
Telemunca, noul regim de munca in era digitala Sursa: MCP avocati
Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului Sursa: MCP avocati
Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti