din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1879 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Pensiile facultative ale avocatilor, dezbatute la Congresul din iunie

Pensiile facultative ale avocatilor, dezbatute la Congresul din iunie

  Publicat: 29 May 2008       1636 citiri       Sursa: Avocatnet.ro  


Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Avocatii ar putea beneficia de pensii facultative, asemanatoare celor din Pilonul III al sistemului de administrare privata a pensiilor care se adreseaza asiguratilor din sistemul public.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Suma platita unei persoane, fizice sau juridice (mandatar) pentru intermedierea unor activitati comerciale, bancare, bursiere etc.
Pensie privata desemneaza suma platita lunar, pe toata durata vietii, dintr-un fond de pensii capitalizat si administrat privat.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice,
Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice,
Pe Ordinea de zi a Congresului Avocatilor din 20-21 iunie, care se va desfasura la Costinesti, au fost inscrise o serie de propuneri de modificare a OUG nr. 221/2000 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor si a Statutului Casei de Asigurari a Avocatilor.

Propunerile de modificare a cadrului legislativ apartin Casei de Asigurari a Avocatilor (CAA) si vizeaza introducerea unei noi categorii de pensii la care pot avea dreptul avocatii: pensia facultativa.

Doar avocatii cu varsta pana in 45 de ani pot opta


Conform propunerilor CAA, doar avocatii cu drept de exercitare a profesiei vor putea opta si pentru pensia facultativa. Dupa semnarea actului de optiune, avocatii vor fi obligati sa contribuie la fondul de pensie facultativa. Aceste contributii nu vor putea fi transferate catre alte fonduri private de pensii.

In situatia in care un asigurat va inceta sa contribuie, acesta ramane asigurat cu drepturi depline, din punctul de vedere al drepturilor asigurate prin contributia facultativa, in limitele contributiilor sale.

Contributia va fi stabilita prin cererea de optiune


In ceea ce priveste nivelul contributiei, proiectul CAA prevede ca acesta va fi stabilit prin cererea de optiune, in functie de nivelurile propuse de CAA. Contributia va fi o suma fixa care va trebui platita lunar de catre toti asiguratii care vor opta pentru o pensie facultativa.

De asemenea, asiguratii vor putea sa opteze pentru alt nivel al contributiei. Modificarea nivelului contributiei facultative la o transa superioara va putea fi realizata oricand, fara penalizari.

In schimb, modificarea nivelului contributiei facultative la o transa inferioara va putea fi realizata fara penalizari doar la intervale de cel putin 5 ani de la ultima modificare. In caz contrar, CAA va percepe un comision de 2% din activul personal net al asiguratului.

Majorari de intarziere, pentru neplata contributiei


Prin actul de optiune, se vor stabili si termenele de plata a contributiei la pensiile facultative. In cazul asiguratilor care depasesc termenul , propunerea CAA stabileste majorari de intarziere, in cuantum de 0,15% pe zi de intarziere, aplicat la suma datorata.

Pensia facultativa va fi acordata incepand de la varsta de 65 de ani


Asiguratii in sistemul CAA, care contribuie la o pensie facultativa, vor avea dreptul la pensie la data implinirii varstei de 65 de ani. Acordarea pensiei facultative se face cel mai tarziu pana la implinirea varstei de 67 de ani. In cazul in care asiguratul nu face cerere de acordare a pensiei pana la implinirea varstei de 67 de ani, CAA va calcula si acorda din oficiu pensia facultativa pentru o perioada de beneficiu a pensiei de 10 ani, in cazul in care aceste valori nu sunt specificate in actul de optiune.

In schimba, daca varsta estimata de pensionare si perioada estimata de beneficiu de pensie dupa data pensionarii sunt specificate in actul de optiune, acordarea pensiei facultative se va face luand in considerare aceste valori.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...