din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2487 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Avocatii, consilierii juridici si notarii intra in magistratura, fara concurs

Avocatii, consilierii juridici si notarii intra in magistratura, fara concurs

  Publicat: 16 Apr 2008       7534 citiri       Sursa: Avocatnet.ro  


Avocatii, consilierii juridici, notarii precum si profesorii universitari de specialitate juridica vor putea fi numiti in magistratura doar pe baza unui interviu, daca au o vechime de cel putin 10 ani in profesie.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Este un mijloc legal sau conventional de asigurare a executarii obligatiilor;


Potrivit Legii nr. 97/ 2008, publicata ieri in Monitorul oficial, avocatii, consilierii, notarii si profesorii universitari de specialitate juridica pot fi numiti, fara concurs, la judecatorii sau parchetele care functioneaza pe langa acestea.

In acelasi timp, si judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 10 ani si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numiti judecatori sau procurori la instantele sau parchetele de acelasi grad cu cele la care au functionat, cu exceptia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In plus, numirea fara concurs la judecatorii si parchetele de pe langa acestea va fi posibila si in cazul magistratilor-asistenti la Inalta Curte de Casatie si Justitie care au indeplinit aceasta functie cel putin 10 ani si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.

Cu toate acestea, cererile de admitere in magistratura trebuie formulate cu cel putin 10 ani inainte de implinirea varstei de pensionare.

Numirea in functia de judecator sau procuror se va face in urma sustinerii unui interviu, in fata sectiei corespunzatoare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Criteriile vor fi stabilite de catre CSM, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 100/2007.

Persoanele numite in aceste condiiti, in functii de judecator sau procuror, nu vor putea fi delegate, detasate, transferate si nu putea promova la alte instante sau parchete timp de trei ani.

Legea nr. 97/2008 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 100/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 294 din 15 aprilie 2008.

Comisia Europeana a criticat admiterea in magistratura pe baza de interviu


In ceea ce priveste asigurarea transparentei si eficientei actului de justitie, Comisia Europeana a criticat, intr-un raport emis in februarie, modul in care s-au ocupat locurile vacante din magistratura. Aproximativ jumatate din numirile in functie au fost facute pe baza de interviuri si experienta, fara a fi controlate calificarea sau pregatirea candidatilor.

Din acest motiv, CE a propus ca, pana in ianuarie 2009, sa fie elaborata o noua strategie a resurselor umane din sistemul judiciar.

SoJust: Interviul nu garanteaza profesionalismul

Organizatia neguvernamentala, Societatea pentru Justitie (SoJust), se opune noilor reglementari sustinand ca, admiterea in magistratura, doar pe baza de interviu, a persoanelor cu vechime de peste 10 ani in domeniul judiciar, permite intrarea in sistem a unor oameni slab pregatiti.

Potrivit SoJust, interviul nu este nici pe departe garantia profesionalismului de care ar trebui sa dea dovada un magistrat.

Totodata, SoJust considera discriminatorie excluderea grefierilor cu studii superioare juridice din categoria persoanelor care pot fi admise in magistratura pe baza de interviu si vechime.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice
Sursa: MCP avocati

Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor
Sursa: MCP avocati

Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...