din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1621 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Ce putem face cu impozitul de 2% daca nu il dam statului

Ce putem face cu impozitul de 2% daca nu il dam statului

  Publicat: 26 Mar 2008       1671 citiri       Sursa: Curentul  


Participant la savarsirea unei infractiuni,

Salariatii si persoanele care obtin venituri din alte surse precum cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor etc. pot contribui la sprijinirea unei asociatii non-profit, ONG sau chiar a unei biserici daca pana la 15 mai aleg ca 2% din impozitul pe venitul realizat in 2007 sa fie redirectionat in scopuri caritabile.

Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Drepturi subiective consacrate prin normele dreptului civil.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Impozitele pe venit sunt acele impozite la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) sunt persoana fizica sau juridica care realizeaza venit.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Actiunea nu ii costa nimic iar operatiunea se rezuma la completarea catorva randuri dintr-o declaratie de la administratia fiscala.

In 2007, doar 12% dintre ei si-au folosit acest drept, adica ceva mai mult de 560.000 de contribuabili. Ei au varsat in conturile organizatiilor 5,2 milioane de euro, de 4 ori mai mult decat in 2006. Contribuabilii din judetele Harghita, Mures, Cluj si Covasna s-au dovedit a fi cei mai atasati actului caritabil, iar cei din Buzau, Tulcea, Teleorman si bucurestenii au preferat sa isi verse tot impozitul la bugetul de stat .

Contribuabilii pot sprijini pe aceasta cale asociatiile profesionale si de afaceri (precum cele ale medicilor, dascalilor, jurnalistilor, managerilor etc.), asociatiile si fundatiile culturale, de arta si de recreere, cele de cooperare internationala, de dezvoltare economica si sociala, de drepturi civile si cetatenesti, de invatamant, educatie si cercetare, de protectie a mediului, de sanatate, cele din domeniul media, servicii sociale sau care apartin diverselor culte religioase active in Romania precum si unitati de cult. In alte state, evidentierea beneficiarilor este mult mai clara. Anul trecut, din 4,7 milioane de salariati din Romania, au decis sa redistribuie 2% din impozit ceva mai bine de 560.000 de persoane . Suma colectata a fost de 5,2 milioane de euro, de 4 ori mai mult decat in 2006.

Contribuabilii persoane fizice au un instrument foarte simplu de sprijinire a organizatiilor non-profit si a unitatilor de cult din Romania. Pana la 15 mai inclusiv, ei pot depune la administratiile financiare in raza carora sunt arondati o declaratie prin care sunt de acord ca 2% din impozitul pe venit pe care il datoreaza statului pentru anul fiscal 2007 sa fie virati in contul unei asociatii, fundatii, ONG sau biserici. "Este un sistem foarte usor de utilizat, ce presupune completarea catorva randuri intr-o declaratie", spune Catalin Gheorghe, director de comunicare la Asociatia pentru Relatii Comunitare. Anul trecut, din 4,7 milioane de salariati din Romania, au decis sa redistribuie 2% din impozit ceva mai bine de 560.000 de persoane .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...