Sindicatele functionarilor au avut dreptate, problema salariilor nu s-a rezolvat prin dialog, ci va ajunge in Tribunal, mai precis in fata Curtii de Justitie, unde Comisia Europeana a decis sa le parasca pe cele 12 state membre, care se opun cresterii salariilor.
O marire cu 3,7% era prevazuta pentru anul fiscal 2008-2009 si ea nu a avut loc, intrucat in conditii de criza, Germania, Polonia si altele au preferat sa inghete salariile functionarilor europeni, in conditiile in care si cele nationale erau inghetate.
Functionarii se opun insa ferm acestui argument. Ei au protestat prin mai multe miscari de greva, la sfarsitul anului trecut si intentioneaza sa obtina castig de cauza.
Comisia Europeana este de partea lor, intrucat indexarea salariilor este prevazuta printr-un acord-cadru european si prin urmare ea este obligatorie.
UE angajeaza in cele trei institutii principale, Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul de Ministri, ca si in agentiile satelitare circa 50 de mii de functionari avand salarii curpinse intre 2.500 si 17 mii de euro de euro.
In decembrie 2009, statele membre au ajuns la un compromis de a indexa salariile cu doar jumatate din norma prevazuta in lege, dar aceasta pozitie este considerata ilegala de Bruxelles .
Afacerea se va rezolva prin urmare in instanta, dar atat la Comisia Europeana care a depus plangerea, cat si la Curtea de Justitie care a primit-o, functionarii castiga salariile cele mai importante.
In fine, problema salariala ii afecteaza in aceste zile si pe interpretii comunitari, cu toate ca ei sunt angajati adesea in regim de independent. O greva a acestora ar putea avea loc saptamana viitoare, ceea ce ar anula audierile viitorilor comisari europeni de catre Parlamentul European, audieri prevazute intre 11 si 19 ianuarie.
Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca Sursa: MCP avocati
Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE? Sursa: EuroAvocatura.ro
Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere Sursa: av. Andreea Deaconu
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...
OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...