din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2913 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » ANRE: Pretul energiei electrice ar putea creste de la 1 ianuarie 2010

ANRE: Pretul energiei electrice ar putea creste de la 1 ianuarie 2010

  Publicat: 24 Dec 2009       2090 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale sa ramana neschimbat, de la 1 ianuarie 2010, desi consumul de gaze la nivel national a scazut in 2009 cu 17,5%.

Lificiu Petru - membru al Parlamentului Romaniei.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Lificiu Petru - membru al Parlamentului Romaniei.
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Document justificativ care sta la baza operatiunilor de vanzare - cumparare, emisa de catre furnizor si care cuprinde:

"In trimestrul IV al fiecarui an, operatorii cer ajustarea preturilor, atat la energie electrica, cat si la gazele naturale. Acestia au prezentat ANRE documente cu cheltuielile pe care ei le-au facut cu distributia, furnizarea etc. Acum, autoritatea a decis ca, din 1 ianuarie 2010, pretul platit pentru gaze sa ramana nemodificat", a declarat miercuri presedintele ANRE, Petru Lificiu .


De asemenea, autoritatea de reglementare urmeaza sa ia saptamana viitoare o decizie in privinta pretului platit pentru energia electrica.


"In ceea ce priveste decizia pentru pretul electricitatii, aceasta va fi luata probabil saptamana viitoare. Este posibil ca pretul sa fie indexat cu inflatia", a precizat Petru Lificiu .


Rata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, peste asteptarile analistilor, de 4,3-4,5%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele Institutului National de Statistica (INS).


In anii normali, inaintea instalarii crizei economice, Romania consuma anual aproximativ 17-18 miliarde metri cubi gaze, cantitate acoperita de productia interna si de importuri. Productia interna de gaze a Romaniei se ridica la aproximativ 11-12 miliarde mc gaze, restul necesarului fiind importat din Rusia, prin intermediari. In primele sase luni ale acestui an, consumul de gaze naturale al tarii a scazut cu 21%, fata de aceeasi perioada din 2008, iar la unsprezece luni, consumul si-a revenit putin, scaderea fiind de 17,5-18%, potrivit datelor ANRE.


In ceea ce priveste consumul de energie electrica, acesta a scazut la sase luni cu aproximativ 8,8%, fata de primul semestru din anul trecut, iar la unsprezece luni, scaderea a fost de 8%. In 2008, Romania a inregistrat un consum intern de energie electrica de 54,6 TWh, in crestere fata de consumul din 2007, de 53,3TWh. Energia electrica de inalta tensiune alimenteaza circa 100 de companii mari din industrie, cu tensiune medie sunt alimentati aproximativ 14.000-15.000 de agenti economici si 100.000 de consumatori casnici, iar alte opt milioane de casnici, prin joasa tensiune.


La 1 mai 2009, ANRE a redus pretul cu 3% la factura finala de gaze, iar de la 1 iulie, cu 5%. Per total, tarifele finale la gaze pentru consumatori au fost reduse cu 8%, in 2009. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2009, energia electrica a fost scumpita cu 1,5% pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, iar pentru consumatorii casnici a ramas neschimbata.


ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...