din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1605 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Pogea: Proiectul Legii unice a salarizarii va suporta mici ajustari

Pogea: Proiectul Legii unice a salarizarii va suporta mici ajustari

  Publicat: 28 Aug 2009       2074 citiri       Sursa: Agerpres  


Propunerile sindicatelor privind Legea salarizarii unice in sistemul bugetar sunt consistente si pozitive, a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, dupa reuniunea Comisiei mixte cu sindicatele si patronatele, pe tema formei finale a Legii salarizarii unice.

Principiu moral si juridic de importanta fundamentala, care impune egalitatea in drepturi si indatoriri a membrilor unei colectivitati umane,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
(Cartel) Grup de companii sau de tari care actioneaza impreuna pentru a influenta oferta si pretul anumitor bunuri sau servicii, regland (carteland) in acest fel productia si marketingul.
Diferenta intre pretul de vanzare al unui produs/serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.
Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii,
Hossu Valentin Tiberiu - membru al Parlamentului Romaniei.
Diferenta rezultata din analiza datelor prognozate si cele efective.
Hossu Valentin Tiberiu - membru al Parlamentului Romaniei.
Hossu Valentin Tiberiu - membru al Parlamentului Romaniei.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
(Cartel) Grup de companii sau de tari care actioneaza impreuna pentru a influenta oferta si pretul anumitor bunuri sau servicii, regland (carteland) in acest fel productia si marketingul.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,

''Suntem multumiti de modul cum s-a desfasurat aceasta intalnire pentru ca toti au vrut identificarea de solutii, astfel incat Legea salarizarii unitare sa fie agreata de toti participantii. Guvernul a prezentat o maniera transparenta. Asa cum e gandita legea azi, Guvernul, sindicatele si patronatele vor aduce mici ajustari necesare pentru o mai buna echitate in sistem, pentru ca ochiul neutru al celor din sistem atrage atentia asupra unor detalii interesante. Multe dintre propunerile facute sunt consistente si sunt pozitive. Vom face o analiza in perioada urmatoare sa vedem ce inseamna asupra cadrului macroeconomic'', a afirmat ministrul Finantelor.

El a adaugat ca va trebui sa avem salarii astfel incat oamenii din sectorul public sa fie bine motivati si ca din discutiile cu sindicatele a reiesit faptul ca este nevoie de un echilibru macroeconomic atunci cand se vorbeste despre salarizarea unica.

''Echilibrele macroeconomice se pare ca se ating cu propunerile pe care le-am discutat azi cu sindicatele'', a spus ministrul Finantelor.

Referindu-se la cele 10 zile de concediu neplatit ale salariatilor din sistemul bugetar, Pogea a precizat ca acestea vor trebui luate de incepand cu 1 septembrie 2009, ''in functie de specificitatea locului de munca''.

La randul sau, ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat dupa reuniunea Comisiei mixte ca partenerii sociali au acceptat principiile prezentate marti la Guvern in legatura cu cadrul macroeconomic al fundamentarii legii.

"Au fost acceptate cele mai multe dintre principiile stabilite in noiembrie si reafirmate azi, cu o modificare sugerata de organizatiile sindicale, si anume ca raportul 1/15 sa devina 1/12. Acest lucru dovedeste o preocupare mai accentuata pentru salariile mai mici si da o reconfirmare a principiului ca aceasta lege ar trebui sa privilegieze categoriile sociale care au avut de pierdut in anii anteriori", a declarat Sarbu.

El a adaugat ca nu mai exista niciun fel de opozitie in legatura cu cresterea medie ponderata a salariilor din sistemul bugetar, care a fost stabilita si marti, si reafirmata joi, la 2,7%.

"Acest lucru este extrem de important pentru ca toate corectiile si adaosurile pe care le vom face nu vor avea in vedere iesirea din acest parametru", a spus Sarbu.

Ministrul Muncii a mentionat ca, in zilele urmatoare, se va lua o decizie politica pe marginea stabilirii valorii salariului minim pe economie in 2010.

''Am stabilit un termen de sase ani pentru a se face reparatiile in ceea ce priveste actele normative ce reglementeaza salarizarea. Este vorba despre diferentele care s-au acumulat intr-un sistem care are 39 de acte normative ce reglementeaza salarizarea in domeniul bugetar. Tot ce s-a acumulat in zece ani nu poate fi reparat intr-un an. Toate aceste reparatii vor fi facute progresiv", a precizat Sarbu.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca in Romania exista in prezent circa 1,2 milioane de muncitori necalificati, adica in marja salariului minim.

''Romania se afla intr-o situatie de anomalie. La ora actuala, exista 1,2 milioane de salariati necalificati care primesc salariul minim pe economie . Speram, in aceasta situatie, sa putem regla evolutia salariului minim'', a spus Hossu .

Potrivit acestuia, patronatele sunt obligate sa plateasca salariul minim, stabilit pentru anul 2010, la valoare de 705 lei. Sindicatele propun reducerea raportului de 1 la 15 in ceea ce priveste salariile din sistemul bugetar si propun un ecart de 1 la 12, a mai spus Hossu .

''Sambata vor fi analizate propunerile sindicatelor. Una se refera la faptul ca ecartul de 1 la 15 e prea mare si propunem o comprimare de 1 la 12 cu strangerea a functiilor care se gasesc intre 8,1 si 15 pe schema actuala in proiect. Presedintele va avea 12, in loc de 15 salarii minime. Toate functiile vor fi contractate'', a afirmat Hossu .

El a adaugat ca sindicatele spera sa rezolve si iesirea din textul legii a tuturor lucrurilor care nu sunt de competenta legii salarizarii in domeniul bugetar, precum si eliminarea sau abrogarea din textele legilor speciale a tuturor capitolelor care sunt legate de salarizare, tocmai ca legea actuala sa fie "stabila si de perspectiva".

Hossu a afirmat ca disponibilizarile efective in sectorul bugetar in 2010 vor fi de 40.000-50.000 persoane, restul pana la totalul de 150.000 de posturi reduse reprezentand posturi neocupate, care vor fi ''inghetate''. Potrivit presedintelui Cartel Alfa, in urmatorii patru ani, 2011-2015, numarul disponibilizarilor la bugetari va fi, in medie, de 10.000 de persoane pe an, inclusiv prin pensionare.

Numarul salariatilor din sectorul public va ajunge, in 2010, la 1,244 milioane persoane, cu 150.000 sub nivelul actual, de 1,394 milioane persoane, potrivit proiectului Legii salarizarii unitare. In 2011, numarul bugetarilor va scadea la 1,207 milioane persoane, in 2012 la 1,17 milioane persoane, arata datele prezentate de ministrul Finantelor.

Din numarul total al bugetarilor, 51% lucreaza in invatamant (407.000 persoane), 9,8% (135.961 persoane) sunt functionari publici, 9,5% - jandarmi si militari, in sistemul judiciar lucreaza 1,3% dintre bugetari, iar personalul contractual reprezinta 28,4%.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...