din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1691 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Intalnire MJLC si reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor

Intalnire MJLC si reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor

  Publicat: 16 Jul 2009       1031 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Predoiu, i-a invitat, luni, 20 iulie, pe reprezentantii organizatiilor sindicale din cadrul ANP la o intalnire pentru a discuta problemele ridicate de acestia in memoriul adresat astazi ministerului.

Traian Basescu, politician roman, s-a nascut in data de 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta.
Basescu Traian - membru al Parlamentului Romaniei.
Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Predoiu Marian-Catalin - membru al Parlamentului Romaniei.
Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Drept, competenta sau imputernicire conferita unei unitati, unui organ, unei functii sau persoane determinate,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Ministrul Justitiei se afla in perioada 15-16 iulie intr-o vizita de stat in Republica Ceha, alaturi de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu .

Conducerea MJLC a initiat inca din 2008 un amplu program de reforma si modernizare a ANP. Totodata, a fost relansat dialogul cu sindicatele, care a fost blocat pana la preluarea mandatului de catre ministrul Catalin Predoiu . Ministrul Justitiei ii asigura pe angajatii ANP ca acorda toata atentia problemelor financiare cu care se confrunta ANP, astfel incat dificultatile financiare sa nu afecteze continuarea reformelor in sistemul penitenciar.

Liderii sindicatelor din cadrul ANP au fost invitati si miercuri, 15 iulie, la o intalnire cu reprezentantii MJLC si conducerea ANP, care si-au manifestat deschiderea de a discuta problemele ridicate de acestia, dar aceasta intalnire nu a mai avut loc."

Punctul de vedere al ANP privind revendicarile organizatiilor sindicale din sistem

"Avand in vedere ca in data de 15 iulie a.c., reprezentantii sindicatelor din sistemul ANP picheteaza Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Biroul Relatii Publice si Mass-media este imputernicit sa prezinte urmatoarele:

Echipa manageriala a Administratiei Nationala a Penitenciarelor a receptat solicitarile transmise de catre reprezentantii organizatiilor sindicale, cu prilejul intalnirilor formale si informale periodice. in acest sens au fost initiate demersuri in vederea solutionarii problemelor cu care se confrunta sistemul penitenciar, in conjunctura economica interna si internationala, astfel incat efectele crizei sa fie cat mai putin resimtite de angajatii din sistem .

Administratia Nationala a Penitenciarelor apreciaza ca revendicarea Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor privind suplimentarea bugetului actual al Administratiei Nationale a Penitenciarelor nu se raporteaza, in mod realist, la dificultatile financiare cu care se confrunta intreg sistemul public.

Facem precizarea ca bugetul total al ANP este de 744.639 mii lei, reprezentand circa 92% din bugetul executat in 2008 si acopera, in procent de 96%, necesarul de finantare pentru anul in curs.

Drepturile salariale cuvenite personalului din sistemul penitenciar sunt prevazute in bugetul pe anul 2009. Plata orelor suplimentare a fost eliminata prin legea bugetului de stat pentru toti ordonatorii de credite, aceasta masura nefiind impusa abuziv de catre conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a identificat ca solutie pentru rezolvarea problemei numarului insuficient de personal organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante (aflate in derulare).

Politica investitionala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor pentru perioada 2009 - 2013 inclusa in Strategia Administratiei Nationale a Penitenciarelor are ca obiectiv modernizarea infrastructurii existente concomitent cu asigurarea logisticii necesare derularii activitatilor specifice. Precizam ca in 2009 au fost realizate lucrari pentru asigurarea utilitatilor astfel:

1 lucrari de alimentare cu apa (Penitenciarele Bacau, Galati, Margineni),

2 modernizari ale centralelor termice (Penitenciarele Focsani, Poarta Alba, Slobozia, Colibasi, Drobeta Turnu Severin, Pelendava, Ploiesti, Targsor).

Conditiile de munca reprezinta o preocupare permanenta a conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor. in acest sens au fost luate masuri pentru reducerea riscurilor de imbolnavire a angajatilor si asigurarii asistentei medicale de urgenta la locul de munca .

Actiunea de profilare a unitatilor penitenciare a fost initiata in urma analizei prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si consultarii cu reprezentantii sindicatelor din fiecare unitate vizata, in concordanta cu recomandarile internationale in domeniu, fiind identificate avantaje pe termen lung, cum ar fi cresterea gradului de siguranta a detinerii, concomitent cu eficientizarea functiei de reinsertie sociala. Procesul de profilare a fost apreciat de catre organizatiile neguvernamentale care activeaza in domeniul apararii drepturilor omului.

Reorganizarea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, adoptarea statelor de functii si modificarea programului de lucru sunt procese in derulare, organizatiile sindicale fiind consultate pe parcursul acestora. Structurile propuse a fi infiintate in cadrul procesului de reorganizare a aparatului central al Administratiei Nationale a Penitenciarelor nu au impact financiar asupra bugetului pe anul 2009.

Invitarea reprezentantilor organizatiilor sindicale la lucrarile Consiliului de conducere al Administratiei Nationale a Penitenciarelor constituie o practica uzuala. De asemenea, cu ocazia organizarii concursurilor de angajare, reprezentantii sindicatelor au fost invitati ca observatori pe tot parcursul procesului de selectie a personalului de conducere si executie.

Directia Prevenirea Criminalitatii si Terorismului din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor isi desfasoara activitatea in baza Ordinului Ministrului Justitiei nr.1540/C/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, avand ca principala atributie identificarea si prevenirea actiunilor specifice criminalitatii, criminalitatii organizate terorismului si coruptiei, a faptelor sau evenimentelor cu consecinte periculoase pentru siguranta detentiei, precum si a oricaror situatii sau imprejurari din care pot rezulta asemenea pericole. De asemenea, Directia Prevenirea Criminalitatii si Terorismului are obligatia de a informa prompt si complet conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau, dupa caz, pe Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, atunci cand sunt descoperite indicii referitoare la savarsirea de abateri disciplinare de catre personalul Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau exista indicii cu privire la savarsirea de infractiuni de catre acesta, indiferent de calitatea persoanei.

Semnarea Acordului Colectiv a reprezentat una dintre revendicarile principale la declansarea conflictului de munca la sfarsitul lunii iunie 2009. Acordul Colectiv privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare a fost semnat la data de 26 iunie 2009 de catre organizatiile sindicale, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si Administratia Nationala a Penitenciarelor. Din aceasta perspectiva consideram ca actiunea din data de 15 iulie a.c. nu are un fundament obiectiv.

Pe aceasta cale facem apel la colegii din sistemul penitenciar sa inteleaga constrangerile de natura financiara la care este supusa intreaga societate romaneasca, sa contribuie la depasirea acestei etape, asigurandu-i ca echipa manageriala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti depune eforturi pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta sistemul penitenciar.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Perioada de disponibilitate vs. perioada de repaus in activitatea de transport rutier
Sursa: MCP avocati

Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei
Sursa: MCP avocati

Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...