din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2048 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Scrisoarea deschisa a CSM privind salariile in justitie

Scrisoarea deschisa a CSM privind salariile in justitie

  Publicat: 08 Jul 2009       1099 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


SCRISOARE DESCHISA A CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Consiliul Superior al Magistraturii constata, cu adanca ingrijorare, deteriorarea continua a situatiei resurselor financiare alocate asigurarii functionalitatii sistemului judiciar.

Forma a demersului diplomatic in care este prezentata situatia relatiilor dintre state, solutii juridice relative la rezolvarea diferendelor existente intre acestea.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau.
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Mijloc juridic prin care cel obligat pentru altul sau impreuna cu altul solicita
Activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii, dupa caz, a unui interes public.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ca urmare a rezolutiei adoptate de adunarile generale ale magistratilor, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, in mod public, Executivului un set de propuneri privind luarea unor masuri concrete in vederea cresterii fondurilor bugetare disponibile pentru sistemul judiciar.

Cu toate acestea, si in pofida faptului ca ministrul justitiei a declarat in repetate randuri ca a propus Guvernului un memorandum indreptat spre aceeasi finalitate, Consiliul constata ca principalii ordonatori de credite pentru sistemul judiciar - Ministerul Justitiei pentru instantele judecatoresti, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru parchete - au transmis recent ordonatorilor secundari si tertiari de credite faptul ca, incepand cu drepturile salariale aferente lunii iunie 2009, sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica nu va mai fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei. Decizia este motivata prin insuficienta fondurilor disponibile si prin incidenta dispozitiilor O.U.G. nr.71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Consiliul Superior al Magistraturii ca garant al independentei justitiei, precum si corpul judecatorilor si procurorilor sunt constienti de situatia economica dificila in care se gaseste in acest moment tara noastra si sunt solidari cu celelalte categorii sociale in ceea ce priveste restrangerile si sacrificiile impuse de aceasta situatie.

In egala masura insa, Consiliul nu poate accepta luarea unor masuri cu caracter unilateral, care sa priveasca numai personalul din sistemul judiciar si care afecteaza direct stabilitatea statutului si independentei judecatorilor si procurorilor, indiferent cum sunt acestea motivate.

Acumularea unor sume importante de plata cu titlu de drepturi salariale restante nu a fost generata de culpa judecatorilor, procurorilor sau a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor. aceasta situatie a fost generata de factori externi sistemului judiciar, preferandu-se, timp de mai multi ani, sa se acumuleze astfel de datorii in locul asumarii raspunderii pentru solutionarea definitiva si echitabila a discrepantelor si discriminarilor aparute in mecanismul de salarizare. imprejurarea ca peste aceasta stare de lucruri s-a suprapus criza economica si financiara nu poate indreptati o alta concluzie.

Privarea personalului din sistemul judiciar de o componenta importanta a indemnizatiei sau a salariului nu va imbunatati cu nimic situatia celorlalte categorii profesionale sau sociale si va avea un impact redus asupra angajamentelor bugetare. in acelasi timp, ea contravine pozitiei publice adoptate de reprezentantii celorlalte puteri ale statului, conform carora modernizarea si eficientizarea sistemului judiciar reprezinta o prioritate, inclusiv in cadrul obligatiilor asumate de Romania in relatia cu partenerii sai din Uniunea Europeana.

In acelasi timp, aceasta masura constituie un evident regres in ceea ce priveste garantarea independentei individuale a judecatorilor si procurilor si o lovitura puternica data unui serviciu public care deserveste anual milioane de cetateni si a carei pozitie, in special in astfel de vremuri, se cerea intarita, iar nu slabita.

Consiliul Superior al Magistraturii solicita celorlalte puteri ale statului, in special Executivului, sa actioneze rapid si concret pentru rezolvarea acestei stari de lucruri. Perpetuarea acesteia dincolo de perioada strict necesara adoptarii si implementarii unui set de masuri, de natura celui propus de Consiliu, pentru asigurarea unei finantari corespunzatoare si durabile a sistemului judiciar este inacceptabila si ar aduce atingere fundamentului statului de drept, reprezentat de independenta justitiei si de principiul apararii drepturilor si libertatilor legal recunoscute.

Rezolvarea rapida a acestei situatii ar da in mod direct masura reala a angajamentului celorlalte puteri ale statului pentru apararea acestor valori.

Consiliul Superior al Magistraturii, alaturi de ceilalti reprezentanti legitimi ai judecatorilor, procurorilor sau personalului auxiliar va continua sa actioneze, cu fermitate, in vederea apararii statutului acestora, fiind dispus, ca si pana acum, la o colaborare deschisa si transparenta cu reprezentantii Executivului sau ai Legislativului. Este insa esential sa se inteleaga ca timpul dezbaterilor sterile si a acuzelor reciproce a trecut; este nevoie de actiuni concrete, ar caror efect sa se rasfranga direct si rapid asupra modului de functionare a justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii isi manifesta convingerea ca, in pofida acestei situatii cu profunde consecinte negative, judecatorii, procurorii si personalul auxiliar de specialitate vor continua sa isi indeplineasca datoria asumata la numirea in functie cu aceeasi daruire, impartialitate si profesionism. Este deosebit de important sa nu permitem marginalizarea si culpabilizarea sistemului judiciar, ceea ce se incearca prin interventii tot mai frecvente in spatiul public. Este esential sa combatem incercarile de a contrapune sistemul judiciar societatii, precum si tentativele de dezbinare a acestuia.

In aceasta perioada grea, facem apel la valorile de baza care caracterizeaza justitia - calmul si ratiunea, astfel incat problemele existente in sistemul judiciar sa nu se rasfranga in nici un fel asupra garantarii drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor pe care acesta le deserveste. Supunerea fata de lege si garantarea drepturilor materiale sau procesuale ale justitiabililor sunt coordonate de esenta profesiilor noastre si suntem convinsi ca ele vor constitui si in continuare principala preocupare a oricarui magistrat.

Trebuie insa reiterat ca acest efort si angajament fata de profesie trebuie sa-si gaseasca corespondentul in actiuni rapide si eficiente din partea Executivului si Legislativului pentru rezolvarea acestei situatii, care trebuie privita, in mod obligatoriu, ca esentialmente temporara.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii,

Judecator Viorel Virgil Andreies


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Perioada de disponibilitate vs. perioada de repaus in activitatea de transport rutier
Sursa: MCP avocati

Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca dupa modificarea functiei
Sursa: MCP avocati

Salariile compensatorii la concediere. Reglementare, criterii de acordare si restituire
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...