din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5489 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Societatea pentru Justitie (SoJust) merge mai departe

Societatea pentru Justitie (SoJust) merge mai departe

  Publicat: 28 May 2009       1011 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
In vara acestui an, Societatea pentru Justitie implineste patru ani de existenta. In tot acest timp, asociatia noastra a militat pentru o reforma globala si autentica a sistemului juridic, pentru competenta si responsabilitatea profesionistilor din justitie si pentru construirea unei relatii intre cetatean si justitie bazata pe incredere si transparenta.

(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Reglementeaza in cap. I, t. I, C. proc. pen., partea speciala; sunt procurorul si organele de cercetare penala.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Persoana care a dobandit aceasta calitate potrivit legii si care are competenta profesionala de a verifica si de a aprecia modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare si de contabilitate,
Depasire a legalitatii,
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).

In comunicatele noastre de presa, in analizele si studile noastre, in rapoartele noastre intocmite de-a lungul anilor am propus criterii obiective pentru promovarea judecatorilor la ICCJ, am sustinut impunerea unui examen cu privire la cunostintele de management si comunicare necesare ocuparii functiilor de conducere, am cerut independenta procurorilor si am reactionat la imixtiunile politicului in justitie. Am solicitat transparenta CSM si am criticat abuzurile ministrului justitiei. Am afirmat necesitatea eliminarii categoriilor profesionale parazitare magistraturii, intarirea altor categorii cum ar fi politia judiciara, mediatorii, expertii judiciari si am promovat ideea de autonomizare a instantelor judecatoresti si organizarea distincta a personalului auxiliar de specialitate din instante si parchete. Am militat pentru lustratie in justitie si pentru respectarea de catre organele de urmarire penala a prezumtiei de nevinovatie a celor cercetati.

SoJust e convinsa ca reforma trebuie sa fie completa, reala si desavarsita de profesionisti. SoJust nu sustine persoane, ci institutii. Nu face politica, ci propune politici publice. Membrii SoJust si-au dovedit profesionalismul ocupand de-a lungul anilor functii importante in cadrul unor asociatii ale judecatorilor, a instantelor de judecata sau chiar a Ministerului Justitiei. Membrii SoJust s-au implicat in actiuni civice locale si nationale, au intarit relatia cu presa si au contribuit la realizarea unor materiale in legatura cu aderarea Romaniei sau cu perioada post-aderare. Membrii SoJust au dat interviuri, au organizat conferinte si au intarit principiile democratiei judiciare si participative. In numele valorilor care au fundat asociatia, membrii SoJust s-au implicat activ in redesenarea miscarii asociative in justitie si in consolidarea coeziunii profesionale in jurul principiului responsabilitatii sociale. Datorita unor presedinti ai asociatiei de marca, SoJust a ajuns astazi sa fie consultat in mod curent pentru a-si exprima opinia in legatura cu cele mai importante evenimente socio-juridice, pentru a lua parte la evenimentele publice judiciare sau pentru a contribui la conceperea unor importante proiecte legislative ori desfasurarea unor programe nationale sau internationale.

SoJust merge mai departe. Odata cu lansarea noului site, care se vrea mai simplu, mai consistent dar si interactiv, si odata cu o noua conducere executiva, SoJust marcheaza trecerea la o noua abordare in spatiul public. Fiecare dintre membrii SoJust va face in mod regulat analize in domeniul in care e expert . Asociatia va fi una de opinie, un think tank specializat pe domeniul juridic. Preocuparile noastre se vor axa pe raportul dintre sistem si cetatean, convinsi ca de modul in care e organizat sistemul depinde functionarea acestuia, iar orice deraiere sau abuz trebuie urgent semnalate. SoJust sustine de acum incolo nu atat reforma justitiei, cat nevoia de consolidarea justitiei, de `asezare` a ei.

SoJust a ramas in continuare o asociatie cu profil unic in Romania, reunind judecatori, avocati, procurori, juristi, grefieri, politologi, cadre didactice, experti judiciari. Crezul nostru a ramas acelasi: Justitia pentru Societate - Societatea pentru Justitie!


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...