din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2757 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » In cinci luni peste 700 de magistrati au parasit profesia. Qui prodest?

In cinci luni peste 700 de magistrati au parasit profesia. Qui prodest?

  Publicat: 27 May 2009       999 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Luand act de imprejurarea definitivarii unui proiect de lege privind salarizarea unica, de grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, fara participarea reprezentantilor magistratilor, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania atrage atentia asupra efectelor imediate, pe care acesta, in mod cert, le va produce.

Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.

Un numar de peste 700 de magistrati au parasit profesia, in primele cinci luni ale anului 2009, unii dintre acestia avand varste sub 50 de ani. In aceste conditii, modul in care este gandita, pentru viitor, remunerarea magistratilor, va avea un efect descurajant cu privire la pastrarea magistratilor in sistem si va fi un impediment insurmontabil in absorbtia unor resurse umane calificate.
Asimilari ale magistratilor cu acele categorii profesionale ce nu le sunt restrictionate posibilitatile de obtinere a venitului va duce la parasirea sistemului de catre magistrati in scurt timp . Pericolul blocarii functionarii sistemului judiciar va fi iminent.
Spre exemplu, remuneratia unui judecator stagiar va fi cu siguranta inferioara incasarilor realizate, pentru apararea asigurata din oficiu, in cauzele penale, de catre un avocat stagiar. Acelasi judecator stagiar nu va beneficia nici de o norma de dosare similara normei didactice si nici de timpul liber si tichetele aferente, echivalente celor de care se bucura un profesor in timpul vacantelor scolare.
Statutul magistratului este insa grav afectat de faptul ca salarizarea nu reflecta echilibrul ce ar trebui sa existe intre cele trei puteri ale statului, iar echivalarea in raport de ceilalti bugetari nu se regaseste nici in interdictii similare.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania constata, fara putinta de tagada, ca instabilitatea legislativa, invocata de nenumarate ori in hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului, si lipsa asigurarii unui cadru salarial corespunzator pentru 6000 de magistrati, pe fondul subfinantarii sistemului si crizei acute de resurse umane, sunt elemente ce nu pot contribui la realizarea unei justitii eficiente, singura garantie a unui stat de drept .
Qui prodest?

judecator Dragos Calin,
vicepresedinte UNJR


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...