din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1471 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » MJLC. Precizari referitoare la personalul angajat in cadrul MJLC

MJLC. Precizari referitoare la personalul angajat in cadrul MJLC

  Publicat: 08 May 2009       1124 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
In contextul aparitiei in presa centrala a unor informatii inexacte cu privire la detalii de ordin salarial si statutar referitoare la personalul angajat in cadrul MJLC, facem urmatoarele precizari:

Activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii, dupa caz, a unui interes public.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.


Personalului asimilat judecatorilor si procurorilor functioneaza exclusiv in cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC), Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii si Ministerului Public, institutii care asigura buna functionare a justitiei si contribuie la garantarea independentei acestui serviciu public .

In prezent, din totalul de 469 de posturi aprobate pentru aparatul propriu al MJLC, 202 sunt prevazute pentru personalul de specialitate juridica, asimilat judecatorilor si procurorilor, iar dintre acestea 175 deposturi sunt ocupate (in aceasta categorie, intra si judecatorii si procurorii detasati la MJLC). Din cele 175 posturi ocupate, un numar de 15 consilieri juridici asimilati sunt in prezent detasati pe perioade determinate in cadrul altor institutii guvernamentale nationale sau internationale.

In afara consilierilor juridici asimilati din cadrul ministerului, in sistemul justitiei din Romania mai sunt prevazute aproximativ 25 de posturi similare in schema Ministerului Public si aproximativ 100 posturi in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Statutul consilierilor juridici asimilati magistratilor a fost introdus inca din anul 1992, o data cu intrarea in vigoare a Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, urmand modele similare existente la acel moment in Franta, Italia sau Germania. in prezent, statutul acestora este reglementat prin dispozitiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceasta asimilare este justificata de atributiile specifice ale personalului de specialitate juridica din cadrul Ministerului Justitiei � asigurarea bunei functionari a justitiei ca serviciu public, precum si realizarea cadrului normativ si institutional necesar pentru organizarea si functionarea intregului sistem al justitiei. Potrivit legii, acest personal are, pe perioada indeplinirii functiei, drepturile, precum si obligatiile (obligatia de a sustine toate examenele prevazute de lege), incompatibilitatile si interdictiile prevazute de lege pentru magistrati.

Toate aceste conditii speciale care privesc atat accesul in MJLC, cat si atributiile, cariera, interdictiile si incompatibilitatile profesionale justifica statutul de personal de specialitate juridica asimilat magistratilor din cadrul MJLC, diferit al altor categorii de personal de specialitate juridica. Spre exemplu, in cadrul MJLC activeaza si 45 de persoane cu studii juridice care, prin natura activitatii, lor nu indeplinesc atributii specifice personalului asimilat.

Precizam ca in Clasificarea Ocupatiilor din Romania, in Grupa majora 1 � Membrii ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superior din unitatile economico-sociale si politice, in Grupa minora 2422 - Juristi (la codul 242202), pe langa judecatorise regasesc si asimilatii acestora, ca si ocupatii componente.

Precizam ca statutul de consilierilor juridici asimilati magistratilor le este aplicabil acestora strict pe perioada in care aceasta categorie profesionala isi desfasoara activitatea in cadrul MJLC.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...