din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1330 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CSM. Problema salarizarii in justitie creaza un "Conflict constitutional intre puterea judecatoreasca si cea executiva"

CSM. Problema salarizarii in justitie creaza un "Conflict constitutional intre puterea judecatoreasca si cea executiva"

  Publicat: 04 May 2009       1322 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Constituţia Rom�niei - Intrare in vigoare: 31/10/2003
In data de 30 aprilie 2009, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu unanimitatea voturilor membrilor prezenti a hotarat insusirea Rezolutiei privind starea financiara a justitiei si situatia administrativa a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea , dar si completarea ei in sensul de a solicita celorlalte puteri ca salarizarea magistratilor sa se realizeze in raport cu Constitutia Romaniei si normele europene in materie.

Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.


Hotararea Plenului CSM are in vedere pozitiile exprimate de adunarile generale ale instantelor si parchetelor, care cu unanimitatea magistratilor prezenti au adoptat Rezolutia privind starea financiara a justitiei si situatia administrativa a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, dar si solicitarile Asociatiei Magistratilor din Romania si ale Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

In scopul punerii in practica a documentului adoptat de CSM si adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor vor fi efectuate urmatoarele demersuri:

1. Elaborarea unui proiect de act normativ care sa se reglementeze:
-trecerea bugetului instantelor judecatoresti, incepand cu data de 1 ianuarie 2010 de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie
-alocarea unui procent de cel putin 1% din produsul intern brut al Romaniei pentru instante si parchete
-trecerea sumelor incasate din plata taxelor judiciare de timbru si a celor din timbrului judiciar de la bugetele locale la cel al instantelor si parchetelor
-inlaturarea discriminarilor salariale pentru personalul din instantele judecatoresti si parchete.

2. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii va face demersuri pe langa Primul Ministru al Romaniei, Presedintele Senatului, Presedintele Camerei Deputatilor solicitand si medierea presedintelui Romaniei pentru adoptarea unei declaratii comune cu privire la stabilitatea si previzibilitatea statutului magistratului.

3. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii va sesiza Curtea Constitutionala cu conflictul de natura constitutionala aparut intre puterea judecatoreasca si celelalte puteri, conflict izvorat din lipsa avizelor conforme ale CSM, care sunt obligatorii, cu privire la legile de elaborare a bugetului de stat, de rectificare a acestuia, dar si a altor acte normative care intereseaza justitia.

4.Elaborarea unui act normativ privind salarizarea magistratilor de catre CSM impreuna cu Ministerul Justitiei, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Asociatiile Profesionale.

Textul integral al Rezolutiei privind starea financiara a justitiei si situatia administrativa a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea poate fi accesat la urmatoarea adresa: http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/23_04_2009__22924_ro.doc


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...