din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4135 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » In plina criza, Senatorii impun conditii bancilor

In plina criza, Senatorii impun conditii bancilor

  Publicat: 12 Feb 2009       1513 citiri       Sursa: NewsIn  


Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Clientul unei banci rammburseaza integral un credit vechi folosind unul nou, de la aceiasi banca sau de la alta in conditii mult mai avantajoase
Plenul Senatului a votat miercuri modificari la legislatia in vigoare privind protectia consumatorului, prin care un furnizor de servicii financiare nu poate sa denunte unilateral un contract fara o propunere de refinantare a creditului raportat la veniturile actuale ale consumatorului.

Clientul unei banci rammburseaza integral un credit vechi folosind unul nou, de la aceiasi banca sau de la alta in conditii mult mai avantajoase
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Senatorul PDL Iulian Urban a introdus in textul ordonantei, cu acordul colegilor senatori, prevederea conform careia imposibilitatea consumatorului de acceptare a conditiilor privind modificarea continutului clauzelor contractuale referitoare la costuri nu da dreptul furnizorului de servicii financiare sa denunte unilateral sau sa rezilieze contractul fara o propunere de reesalonare a graficului de rambursare sau fara o propunere de refinantare a creditului raportat la veniturile actuale ale consumatorului.

De asemenea, senatorul PDL a mai introdus si un alt amendament, mai tehnic, referitor la derularea contractelor dintre consumator si furnizorul de servicii financiare. Potrivit acestuia, in cadrul contractelor incheiate, furnizorii de servicii financiare sunt obligati sa respecte urmatoarele reguli: dobanzile, precum si toate comisioanele, taxele, tarifele, spezele bancare sau orice alte costuri aferente acordarii si derularii contractului, respectiv aferente unor servicii in privinta carora consumatorul nu dispune de libertate de alegere vor fi mentionate in contract, fara a se face trimiteri la conditii generale de afaceri ale furnizorului de servicii financiare, lista de tarife si comisioane sau orice alt inscris. Eventuale trimiteri la conditii generale de afaceri ale furnizorului de servicii financiare raman inaplicabile in cazul in care acestea nu sunt acceptate de consumator la semnarea contractului.

El a explicat ca, \"in ultima perioada s-a dat nastere la o serie de abuzuri prin inserarea in contractele existente a unor clauze prin intermediul carora consumatorul accepta conditiilegenerale practicate de furnizor, fara analiza prealabila\". Incalcarea acestor dispozitii se pedepseste cu amenda contraventionala intre 10.000 de lei si 100.000 de lei.

Cat priveste creditul ipotecar, Urban a tinut sa specifice clar in lege ca \"orice modificare a ratei dobanzii sau a costurilor creditului va fi efectuata cu respectarea legislatiei in vigoare\".

In cazul acestui proiect, Senatul este prima camera sesizata.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...