din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5642 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Mesajul Uniunii Nationale a Judecatorilor (UNJR) adresat Presedintelui Traian Basescu

Mesajul Uniunii Nationale a Judecatorilor (UNJR) adresat Presedintelui Traian Basescu

  Publicat: 12 Jan 2009       1350 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Calificativ propriu normei juridice care stabileste categoric cerinta ca subiectul de drept sa aiba numai o anumita conduita,
"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), consecventa principiului potrivit caruia dialogul dintre puteri este un imperativ al statului de drept, considera necesar a aduce unele lamuriri cu privire la problemele justitiei semnalate de domnul presedinte al Romaniei in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii din data de 08 ianuarie 2009.

Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
1. Atributie exclusiva acordata unei persoane, unei functii sau unui organ.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Act de drept civil sau international, care exprima o intelegere, un accord de vointa, o invoiala, contract, conventie.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
1. Zona portuara amplasata de-a lungul unui chei si amenajata special pentru acostarea navelor si manipularea marfurilor.
Ne vom referi in mod punctual la fiecare din problemele puse in discutie.

In ceea ce priveste raportul privind starea justitiei si posibilitatea activarii clauzei de salvgardare, UNJR considera ca este necesara o abordare realista a tuturor problemelor care exista in sistem in acest moment, pentru ca tocmai existenta acestora determina mentinerea clauzei. Apreciem ca sistemul judiciar a ajuns intr-un punct in care se poate vorbi fara exagerare de o criza a acestuia si este momentul ca toate puterile statului sa isi asume in mod responsabil rolul ce revine fiecaruia in rezolvarea acestei crize.

Este, consideram, si o obligatie morala deoarece s-a ajuns in acest punct datorita lipsei oricarui dialog intre factorii cu putere de decizie, desi acest dialog a fost solicitat de mai multe ori, iar problemele au fost evidentiate de UNJR, insa pe canale care aparent nu au asigurat transmiterea mesajul asociatiei institutiilor si autoritatilor carora le era destinat.

UNJR a luat act cu ingrijorare de retragerea codurilor din Parlament si perspectiva adoptarii acestora prin procedura angajarii raspunderii Guvernului, nu pentru ca nu ne-am dori o adoptare rapida a unor coduri moderne si eficiente, ci pentru ca aceasta masura - desi probabil necesara - releva un simptom al diluarii regulilor statului de drept . Reamintim ca Parlamentul este organul legiuitor al tarii iar neadoptarea codurilor aflate in dezbatere de ani de zile denota incapacitatea acestuia de a-si exercita prerogativa constitutionala fundamentala. Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca aceasta situatie nu este una singulara, sistemul legislativ actual caracterizandu-se prin incoerenta, instabilitate si imprevizibilitate.

Cu privire la aplicarea Ordonantei de Urgenta 230/2008 - care vizeaza interdictia cumulului pensiei cu salariul achitat din fonduri publice - UNJR a sustinut in mod constant, cu mult anterior adoptarii aceste masuri legislative, respingerea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a cererilor de reintegrare a magistratilor pensionati.

Fata de afirmatia dvs., domnule presedinte, facuta in contextul discutiilor privind litigiile salariale ale magistratilor, suntem de acord cu dumneavoastra ca nici justitia nu poate sa faca orice. Ce a facut insa justitia in aceasta materie a fost, in esenta, sa aplice legile in vigoare. Situatia la care s-a ajuns este, fara indoiala, delicata insa nu poate fi ignorat faptul ca aceasta este, pana la urma, consecinta unei politici salariale intemeiata pe o legislatie incoerenta.

Toate categoriile profesionale bugetare au castigat drepturi salariale asemanatoare cu cele ale magistratilor prin instanta (de la functionari publici, profesori, medici, cadre militare, politisti si pana la personalul contractual din autoritatile si institutiile publice). Cu alte cuvinte, noi nu ne-am dat �salarii�, dupa cum insinuant v-ati exprimat, domnule presedinte, ci datorita unei legislatii defectuos elaborate s-a ajuns ca majoritatea categoriilor bugetare sa-si castige drepturile salariale neacordate (fie ca au fost ignorate pur si simplu, fie ca au fost suspendate fara niciun motiv rezonabil, fie ca nu au fost abrogate dar nu au mai fost nici acordate, datorita unor tehnici normative mai mult decat discutabile).

Pentru a putea avea o imagine corecta asupra intregului fenomen, va informam ca exista situatii si mai grave decat cea a magistratilor, si anume cea a functionarilor publici, pentru care inca din 1999 ( prin Legea 188) s-a prevazut adoptarea unei legi a salarizarii, lege care insa nici acum, dupa 10 ani, nu a intrat in vigoare. Acesta este motivul pentru care functionarii publici au initiat mii de actiuni pentru plata unor drepturi prevazute in legea statutului, dar nereglementate prin legea salarizarii pentru simplul motiv ca o astfel de lege nu a fost adoptata.

Asociatiile magistratilor au atras atentia Ministrului Justitiei, in repetate randuri, asupra pericolului initierii unui numar incontrolabil de astfel de actiuni ce vor avea consecinte grave asupra echilibrului bugetar. Din nefericire, s-a ales solutia cea mai facila, dar in acelasi timp cea mai paguboasa, respectiv perpetuarea acestei situatii, corelata cu refuzul executarii hotararilor judecatoresti.

Este incorect ca intreaga responsabilitate a acestei situatii sa fie pusa pe umerii puterii judecatoresti, care nu face altceva decat sa opereze cu instrumentele pe care legiuitorul principal sau executivul i le pune la indemana.

Daca este corect, pe de alta parte, sa admitem ca odata deschisa cutia Pandorei, o parte din actiunile magistratilor au devenit exagerate , ar fi la fel de corect si din partea domniei voastre sa admiteti ca puterea judecatoreasca nu a avut si nu poate avea nici o influenta asupra situatiei economice dezastruoase a tarii, asa cum ati lasat sa se inteleaga prin discursul dumneavoastra cand ati facut referire la sporurile salariale castigate de judecatori in instanta.

In final, apreciem ca propunerea dumneavoastra privind instituirea unei posibilitati a presedintilor instantelor de a sanctiona magistratii, dincolo de faptul ca nu este prevazuta de lege, incalca Legea fundamentala, legea cu care dumneavoastra lucrati, care, prin articolul 134, atribuie Consiliului Superior al Magistraturii rolul de instanta de judecata in materia raspunderii disciplinare a magistratilor.

Concluzionand, reiteram ideea potrivit careia dialogul si asumarea publica de catre reprezentantii fiecarei puteri a rolului constitutional ce le revine reprezinta singurele mecanisme eficiente pentru remedierea situatiei grave din justitie. Prin urmare, UNJR va initia, in cel mai scurt timp, o masa rotunda la care intentionam sa invitam toti factorii cu putere de decizie in sfera justitiei , in speranta realizarii unui pact pentru justitie, necesar bunei functionari a intregii societati romanesti si a statului de drept .

Jud. Dana Girbovan
Presedinte UNJR"


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...