din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2983 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Proceduri si Acte necesare pentru ... » Acte necesare si procedura in cazul schimbarii domiciliului

Acte necesare si procedura in cazul schimbarii domiciliului

  Publicat: 14 May 2009       93520 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Proceduri si Acte necesare pentru ...  


1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Vezi Domiciliu conventional.
Conform art. 26 din Legea nr. 105/1996, resedinta este locuinta la care persoanele prevazute locuiesc temporar, alta decat cea de domiciliu .

1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
1. Act, livret oficial care atesta identitatea unei persoane. Adeverinta oficiala prin care se consemneaza ceva.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Dovada scrisa prin care
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Timp calendaristic de-a lungul caruia obiectele muncii parcurg, intr-o veriga structurala, toate etapele procesului de productie, incepand cu momentul intrarii in veriga respectiva si pana in momentul iesirii acestuia in forma finita.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania au dreptul sa-si stabileasca sau sa-si schimbe domiciliul ori resedinta in orice localitate din tara, in conditiile legii.
Domiciliul minorului este la parintii sai sau la acela dintre parinti la care el locuieste statornic.
Stabilirea domiciliului sau, dupa caz, inscrierea mentiunii de stabilire a resedintei in cartea de identitate se face la cererea persoanei fizice interesate, care declara pe propria raspundere adresa la care are locuinta asigurata.
Declaratia se da in scris si se semneaza in fata unei persoane autorizate din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.

ACTE NECESARE

Persoana care isi schimba domiciliul este obligata ca, in termen de 15 zile de la data mutarii la noua adresa, sa se prezinte la serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor pentru eliberarea unei noi carti de identitate cu urmatoarele acte:
- actul de identitate (carte de identitate sau buletin de identitate in original si copie);
- certificatul de nastere (original si copie);
- certificatul de casatorie (original si copie);
- actul de spatiu (original si copie);
- taxa ce reprezinta contravaloarea cartii de identitate, si care include si valoarea fotografiei preluata cu ajutorul calculatorului;
- livret militar (daca exista in original si copie). In cazul persoanei care indeplineste conditiile satisfacerii stagiului militar insa, din diferite motive nu a fost incorporata (spre exemplu - persoana in cauza este student sau din motive de sanatate a amanat data incorporarii), se va adauga la actele necesare si o adeverinta de luare in evidenta de catre Centrul Militar Judetean sau, dupa caz, Centrul militar al sectorului unde persoana in cauza isi are domiciliul. Aceeasi procedura se aplica si persoanei care a fost clasata (cu revenire) in timpul satisfacerii stagiului militar;
- certificatul de nastere pentru copilul sub 14 ani, pentru ceilalti acte de identitate (original si copie);
- timbru fiscal.
Persoana care locuieste temporar mai mult de 45 de zile la alta adresa decat cea de domiciliu este obligata sa se prezinte la serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor pentru inscrierea, in cartea de identitate si in documentele de evidenta, a mentiunii de stabilire a resedintei.
Se excepteaza de la aceasta obligatie:
- persoana care locuieste o perioada mai mare decat cea de 45 zile, dar nu mai mult de 60 de zile, in interesul serviciului, la odihna sau tratament;
- elevul si studentul aflati in vacanta;
- persoana internata pentru ingrijirea sanatatii;
- cadrul militar activ care locuieste in interesul serviciului in alta localitate decat cea de domiciliu, indiferent de durata .
Mentiunea de stabilire a resedintei se acorda pentru perioada solicitata, dar nu mai mare de un an, si are valabilitate pe timpul cat persoana locuieste la resedinta stabilita. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita inscrierea unei noi mentiuni de stabilire a resedintei.
In cazul in care se schimba denumirea localitatilor si a strazilor, cheltuielile pentru schimbarea cartii de identitate vor fi suportate de institutiile publice care au propus schimbarea denumirilor.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...