din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3712 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Noul Cod Penal - Comentarii articole » Sfidarea instantei in Noul Cod Penal (art. 277)

Sfidarea instantei in Noul Cod Penal (art. 277)

  Publicat: 21 Mar 2009       10323 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut        Secţiunea: Noul Cod Penal - Comentarii articole  


Consta in descrierea faptei prevazute de lege ca infractiune, stabilirea continutului juridic, a conditiilor obiective si subiective, prevederea pedepselor care se aplica infractorilor si masurile ce se pot lua in cazul comiterii ei.
Consta in atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunerea la batjocura,
Reprezinta o infractiune noua prin care sunt incriminate manifestarile jignitoare sau obscene efectuate in timpul unei proceduri ce se desfasoara in fata instantei in scopul de a proteja solemnitatea sedintelor de judecata si respectul datorat autoritatii judiciare, reglementarea fiind justificata avand in vedere renuntarea la incriminarea faptelor de insulta si calomnie.

Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Parte intr-un raport juridic de obligatie, tinuta sa indeplineasca fata de subiectul activ o prestatie determinata,
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.

Art. 277 Sfidarea instantei
Intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.



In acelasi timp scopul incriminarii este acela de a proteja solemnitatea si buna desfasurare a procedurilor judiciare in fata instantei de judecata si nu neaparat onoarea sau reputatia reprezentantilor autoritatii judiciare.

Tocmai datorita acestei abordari sunt sanctionate manifestarile jignitoare indreptate impotriva oricarei persoane aflate in sala de judecata, indiferent ca aceasta participa sau nu la desfasurarea procedurii (de pilda jignirile adresate publicului din sala) ori cand acestea sunt adresate judecatorului, procurorului sau avocatului pe durata procedurii.

Infractiunea de sfidare a instantei nu poate fi comisa de catre judecatorul care prezideaza ori participa la sedinta de judecata intrucat acesta are calitatea de subiect pasiv secundar in raport de continutul faptelor incriminate insa in cazul comiterii unor asemenea fapte de catre judecator in timpul procedurii acesta va raspunde pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...