din anul 2007, atuul tau de DREPT!
819 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Fiscal » Indreptarea erorilor din documentele de plata a obligatiilor fiscale

Indreptarea erorilor din documentele de plata a obligatiilor fiscale

  Publicat: 06 May 2008       7758 citiri       Sursa: Avocatnet.ro        Secţiunea: Drept Fiscal  


Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a elaborat o noua procedura de indreptare a erorilor materiale din documentele de plata a obligatiilor fiscale, aprobata prin Ordinul nr. 1311/2008.

Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Principala forma a evidentei economice. Contabilitatea inregistreaza, urmareste si controleaza numai acele laturi ale activitatii care pot fi exprimate valoric cu ajutorul etalonului banesc (rareori etaloane cantitative).
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Noua procedura de indreptare a erorilor materiale din documentele de plata intocmite de debitori privind obligatiile fiscale se aplica in urmatoarele situatii:
a) plata obligatiilor fiscale s-a efectuat in alt cont bugetar decat cel corespunzator ori utilizand un cod fiscal eronat;
b) in contul bugetar, inclusiv in contul unic, au fost achitate si alte obligatii fiscale decat cele prevazute a se achita in contul respectiv.

Ordinul MEF nr.1311/2008 pentru aprobarea Procedurii a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 340 din 2 mai 2008. Actul normativ abroga Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2089/2006 pentru aprobarea Procedurii de indreptare a erorilor din documentele de plata intocmite de debitori privind obligatiile fiscale.

OMFP nr. 2089/2006 includea in categoria erorilor constatate in completarea documentelor de plata de catre debitori privind obligatiile fiscale orice erori cu privire la modul de completare a documentelor de plata, cu exceptia informatiilor care vizau suma inscrisa pe documentele de plata si data platii. In plus, potrivit procedurii aprobate prin OMFP nr. 2089/2006, nu se puteau indrepta erorile privind sumele virate pe conturi bugetare administrate de creditori bugetari diferiti.

Potrivit OMEF nr. 1311/2008, indreptarea erorilor materiale din documentele de plata se va face pe baza unei cereri depuse la organul fiscal competent in administrarea contribuabilului, care trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
a) datele de identificare ale debitorului;
b) indicarea erorii ce urmeaza a fi indreptata;
c) modul in care va fi reconsiderata aceasta plata;
d) numarul si data documentelor prin care s-au stabilit ori s-au individualizat sumele de plata (titlurile de creanta) pentru care se solicita corectarea erorii materiale din documentul de plata;
e) numarul si data documentului prin care s-a efectuat plata initiala;
f) suma totala achitata prin documentul de plata initial;
g) data platii.

La cerere vor fi atasate:
- o copie a ordinului de plata;
- o copie a extrasului de cont;
- copii de pe titlurile de creanta si orice alte documente ce atesta eroarea produsa.

In cazul erorilor materiale constand in virarea eronata a obligatiilor de plata la alta unitate de trezorerie si contabilitate publica decat cea la care trebuie achitata suma, cererea prevazuta se depune la organul fiscal in a carui raza s-a efectuat plata eronata.

In aceasta situatie, organul fiscal la care s-a efectuat plata eronata va transmite o copie a cererii depuse de debitor, inclusiv a anexelor la cerere, organului fiscal competent in administrarea debitorului, procedand la intocmirea referatului cu propuneri de solutionare a cererii debitorului.

OMEF nr. 13112008 stabileste ca Cererea debitorului de indreptare a erorilor materiale din documentele de plata se va solutiona in termen de 45 de zile de la inregistrarea acesteia. Dupa solutionarea cererii, organul fiscal competent va transmite contribuabilului un exemplar al notei privind corectia erorilor materiale din documentele de plata intocmite de debitori prin care s-au achitat obligatii fiscale.

In plus, dupa efectuarea operatiunii de corectie in evidenta analitica pe platitori, organul fiscal competent va comunica debitorului, in cel mai scurt termen, modul de solutionare a cererii de indreptare a erorilor materiale din documentele de plata .

Modificarea sau desfiintarea actelor administrative fiscale, ca urmare a indreptarilor erorilor, se va face in conformitate cu prevederile art. 47 si 48 ale Codului de procedura fiscala, coroborate cu dispozitiile pct. 46.1 din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.050/2004.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...