din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3319 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Succesoral » Dovedirea calitatii de mostenitor legatar, in lipsa legatului.

Dovedirea calitatii de mostenitor legatar, in lipsa legatului.

  Publicat: 01 Jan 2008       11330 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Succesoral  


Persoana care primeste un legat.
Este acel act juridic prin care o persoana (testatorul) dispune de patrimoniul sau, in tot sau in parte, dupa incetarea sa din viata.
Problema se ridica in situatia mostenitorului legatar care, dupa decesul dispunatorului, nu mai gaseste, a pierdut sau i-a fost furat testamentul olograf (testament scris de mana) prin care era gratificat.

Este acel act juridic prin care o persoana (testatorul) dispune de patrimoniul sau, in tot sau in parte, dupa incetarea sa din viata.
Sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Este cazul legatarului care intra in concurs cu statul roman(ca si mostenitor al mostenirii vacante), in speta neexistand mostenitori legali ai defunctului.
Ce sanse are legatarul sa recupereze bunurile cuprinse in testamentul olograf, si mai ales, ce trebuie sa faca?
In primul rand, la o prima lectura a prevederilor legale ce reglementeaza valabilitatea testamentului olograf, raspunsul ar fi ca, legatarul nu are nici o sansa sa recupereze mostenirea lasata de defunct, in lipsa testamentului.

Aceasta concluzie poate fi trasa numai din studiul conditiilor pe care trebuie sa la indeplineasca un testament olograf, pentru a fi valabil, si anume trebuie sa fie scris in intregime, datat si semnat de catre dispunator (art. 859 C. civil). Lipsa oricaruia dintre cele trei elemente, atrage nulitatea absoluta a testamentului, fara ca aceasta nulitate sa mai poata fi acoperita in vreun fel.
Astfel, un testament scris in intregime de mana testatorului si semnat de acesta, dar in care a fost omisa data redactarii va fi considerat nul absolut.
Tinand cont de aceste cerinte restrictive ale Codului civil, se pune intrebarea, ce se poate face daca testamentul(incheiat valabil conform art. 869) a disparut in totalitate.
In acest caz, extrem de rar intalnit in practica judecatoreasca, legatarul trebuie sa dovedeasca cu martori (conf art. 1198 C. civ.) urmatoarele aspecte:
1.legatul indeplinea forma ceruta de art. 869 C. civ.(sa fie scris in intregime, data si semnat de catre dispunator),
2.existenta legatului si dupa decesul defunctului si,
3. continutul exact al legatulului.
De precizat ca aceasta procedura poate fi desfasurata numai in fata instantelor judecatoresti, notariatele neavand competenta de a solutiona astfel de situatii.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...