Textul citat reglementeaza doua termene diferite in interiorul carora angajatorul va putea aplica sanctiuni disciplinare - unul de 30 de zile calendaristice si altul de 6 luni.
Primul termen curge de la data la care reprezentantul angajatorului persoana juridica abilitat sa aplice sanctiuni disciplinare a luat cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare si nu de la data luarii la cunostinta despre savarsirea faptei, deoarece doar la momentul finalizarii cercetarii disciplinare prealabile, prevazute de art. 267 din Codul Muncii, se poate aprecia daca o fapta savarsita de salariat este sau nu abatere disciplinara, astfel cum este definita de art. 263 alin. 2 din Codul Muncii.
Prin Sentinta civila nr. 3 din 8 ianuarie 2008, Tribunalul Mures a admis actiunea civila formulata de reclamantul C.E. in contradictoriu cu parata Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor, a anulat Decizia nr. 45/2 iulie 2007 emisa de parata, a obligat parata la plata in favoarea reclamantului a sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata .
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a invocat din oficiu nerespectarea de catre angajator a dispozitiilor art. 268 alin. 1 Codul Muncii, la emiterea deciziei atacate, aratand ca parata a luat la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare imputate reclamantului la data de 30 mai 2007. O analiza a referatului nr. 11 din 29 mai 2007 emis de serviciul personal din cadrul paratei conduce la concluzia cuprinderii in acesta a faptelor descrise in decizie ca abateri disciplinare savarsite de reclamant.
S-a mai retinut ca parata avea obligatia sa emita decizia de sanctionare in termenul de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta a faptelor retinute ca abateri disciplinare, termen calculat din 30 mai 2007, insa decizia atacata a fost emisa abia in data de 2 iulie 2007, peste termenul prevazut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii. Nerespectarea acestui termen imperativ atrage sanctiunea nulitatii deciziei, acest motiv de nulitate facand de prisos examinarea celorlalte motive de nelegalitate evocate de reclamant cu privire la aplicarea sanctiunii disciplinare.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs parata, solicitand admiterea recursului si pe cale de consecinta:
- in principal: modificarea in tot a sentintei, in sensul respingerii cererii de chemare in judecata;
- in subsidiar: casarea sentintei si trimiterea cauzei la Tribunalul Mures in vederea rejudecarii cauzei;
- obligarea reclamantului-intimat la plata cheltuielilor de judecata aferente prezentei cauze (fond si recurs).
In dezvoltarea motivelor de recurs in raport de dispozitiile art. 3041 Cod Procedura Civila, a aratat ca instanta de fond nu s-a pronuntat sub nici o forma asupra apararilor formulate de U.C.M.R.-A.D.A. cu privire la respectarea termenului prevazut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii. Decizia atacata a fost emisa in interiorul termenului de 30 de zile prevazute de art. 268 alin. 1 Codul Muncii. Acest termen curge numai de la data de 2 iulie 2007, data la care a fost incheiat si inaintat conducerii raportul Comisiei de Cercetare Disciplinara. Decizia putea fi emisa numai dupa realizarea cercetarii disciplinare prealabile prevazuta de art. 267 Codul Muncii. Termenul de 30 de zile nu putea curge inainte de a se naste dreptul lor de a dispune aplicarea sanctiunii disciplinare.
Mai mult, legiuitorul a inteles sa faca in mod expres distinctie intre cele doua elemente juridice: fapta si abatere disciplinara. Aceasta concluzie rezulta in mod clar si prin interpretarea sistematica, logica si literala a dispozitiilor art. 267 si 268 alin. 2 Codul Muncii. Decizia atacata a fost emisa in scris chiar prima zi din termenul de 30 de zile prevazut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii.
Chiar daca termenul de aplicare a sanctiunii la care face referire instanta de fond ar fi putut curge inainte de efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, termenul de 30 de zile prevazut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii a fost suspendat pentru 14 zile (concediu pentru incapacitate temporara de munca), conform art. 50 alin. 1 lit. b Codul Muncii, art. 267 alin. 1 si 3 Codul Muncii, in perioada 6 iunie 2007-19 iunie 2007, astfel ca decizia atacata a fost emisa cu mult inainte de implinirea termenului de 30 de zile .
Data de 2 iulie 2007 se situa in cadrul termenului de 30 de zile prevazut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii deoarece:
- 1 iunie 2007 si nu 30 mai 2007 este data la care Directorul General al U.C.M.R.-A.D.A. a luat cunostinta de referat.
- chiar daca termenul s-ar fi calculat de la data de 30 mai 2007, s-ar fi aplicat dispozitiile art. 101 alin. 1 Cod Procedura Civila iar ultima zi ar fi fost 2 iulie 2007.
In drept, a invocat dispozitiile art. 101 alin. 1 si 5, art. 299 si urm. Cod Procedura Civila, art. 49 alin. 3, art. 50 alin. 1 lit. b, art. 267 alin. 1 si 3, art. 268 alin. 1 Codul Muncii.
A anexat recursului copia certificatului de concediu medical al reclamantului (fila 8).
Intimatul-reclamant a formulat intampinare, solicitand respingerea recursului ca nefondat, cu consecinta mentinerii integrale a hotararii instantei de fond, ca fiind legala, temeinica, la adapost de orice critica si obligarea recurentei la plata cheltuielilor de judecata in recurs, constand in onorariu avocatial.
In considerentele intampinarii s-a aratat ca daca s-ar admite sustinerea recurentei, in sensul ca termenul prevazut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii curge numai si numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, aceasta ar insemna lipsirea de eficienta a unei norme juridice imperative, prin adaugarea unui element aleatoriu, supus exclusiv vointei angajatorului. Dispozitiile articolului sus-citat sunt foarte clare, este vorba de un termen special, de 30 de zile calendaristice, iar nu pe zile libere, cum sunt termenele ordinare, care curge de la data cand angajatorul a aflat despre existenta unei fapte calificabile ca abatere disciplinara.
Suspendarea contractului de munca, intervenita de drept, in conditiile art. 50 alin. 1 lit. b, pe perioada incapacitatii de munca, are ca efect, in conformitate cu art. 49 alin. 2 Codul Muncii suspendarea prestarii unui termen imperativ, suspendarea dreptului de a exercita prerogativele ce tin de calitatea de angajator etc.
Examinand recursul declarat prin prisma motivelor de recurs invocate, precum si din oficiu, conform prevederilor art. 3041 Cod Procedura Civila, Curtea a constatat ca recursul este fondat pentru urmatoarele considerente:
Instanta de fond a anulat Decizia nr. 45 din 2 iulie 2007 emisa de parata, pe considerentul ca decizia atacata a fost data cu incalcarea termenului prevazut de art. 268 alin. 1 din Codul Muncii.
Acest motiv de nulitate, invocat din oficiu de catre instanta, a fost admis in mod neintemeiat.
Conform art. 268 alin. 1 din Codul Muncii: "angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei".
Textul sus-citat reglementeaza doua termene diferite in interiorul carora angajatorul va putea aplica sanctiuni disciplinare angajatilor: - unul de 30 de zile calendaristice; altul de 6 luni.
Primul termen curge de la data la care reprezentantul angajatorului persoana juridica abilitat sa aplice sanctiuni disciplinare a luat cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare. In speta, angajatorul a luat la cunostinta despre abaterea disciplinara savarsita de reclamant prin raportul Comisiei de Cercetare Disciplinara Prealabila a U.C.M.R.-A.D.A. din data de 2 iulie 2007 si nu prin referatul U.C.M.R.-A.D.A. Serviciul Personal, nr. 11 din 29 mai 2007, cum gresit a retinut instanta de fond . Doar la momentul finalizarii cercetarii disciplinare prealabile, prevazute prin art. 267 Codul Muncii, se poate aprecia daca o fapta savarsita de catre salariat este sau nu abatere disciplinara, astfel cum este definita de art. 263 alin. 2 Codul Muncii. De altfel, in Raportul Comisiei de Cercetare Disciplinara din 2 iulie 2007, se retine, la fila 1, efectuarea cercetarii disciplinare prealabile cu privire la fapta sesizata prin referatul nr. 11/2007, prin care conducerea U.C.M.R.-A.D.A. era instiintata despre anumite fapte . La fila 4 din Raport se mentioneaza: "in urma cercetarii disciplinare s-a constatat savarsirea de catre Dl. C.E.I. a urmatoarelor abateri disciplinare...".
Aceleasi mentiuni se regasesc si in Decizia nr. 45/2007 unde se specifica expres ca prin referatul nr. 11/2007 s-au adus la cunostinta fapte ce ar putea constitui abateri disciplinare iar prin Raportul din 2 iulie 2007 s-au constatat abaterile disciplinare.
Fata de starea de fapt expusa mai sus, textul art. 268 alin. 1 Codul Muncii este foarte clar si nu lasa loc la interpretari: termenul de 30 de zile curge de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare si nu de la data luarii la cunostinta despre savarsirea faptei, cum eronat s-a interpretat in hotararea judecatoreasca atacata. Cum acest termen incepe sa curga in speta de la data de 2 iulie 2007, cand Raportul a fost adus la cunostinta conducerii unitatii, instanta de control constata ca decizia a fost emisa cu respectarea termenului prevazut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii.
Chiar daca prin absurd s-ar fi calculat acest termen incepand cu data de 30 mai 2007, cand conducerea unitatii a fost informata despre faptele savarsite de reclamant, decizia a fost emisa in termen intrucat termenul de 30 de zile se calculeaza in conformitate cu art. 101 alin. 1 Cod Procedura Civila, pe zile libere adica nu intra in calcul nici ziua cand a inceput, nici cea cand s-a savarsit, fiind susceptibil de intrerupere sau suspendare in conditiile dreptului comun. Cum ultima zi a termenului ar fi fost data de 30 iulie 2007, zi nelucratoare (sambata) potrivit art. 101 alin. 5 Cod Procedura Civila, termenul s-a prelungit pana la sfarsitul zilei de lucru urmatoare, in speta pana in ziua de luni-2 iulie 2007.
Curtea a apreciat ca mentiunea "30 de zile calendaristice" nu intra in categoria unor termene "speciale", fiind aplicabil tot calculul termenului procedural. Distinctia se face numai pentru a nu se confunda cu "zile lucratoare".
Al doilea termen, prevazut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii, de 6 luni, curge de la un moment obiectiv: data savarsirii faptei, care a fost considerata ca zi abatere disciplinara in interiorul acestui termen angajatorul trebuie sa ia cunostinta despre savarsirea abaterii si tot aici se va incadra si termenul de 30 de zile, care va inceta anterior celui de 6 luni sau cel mult concomitent.
Procedand la admiterea nelegala a exceptiei nerespectarii termenului prevazut de art. 268 alin. 1 Codul Muncii, Curtea a constatat ca prima instanta a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului, fara a examina celelalte motive de nelegalitate evocate de reclamant si apararile paratei, motiv de casare prevazut de art. 312 alin. 5 Cod Procedura Civila.
Ca atare, in baza art. 312 alin. 1 si 5 Cod Procedura Civila, Curtea a admis recursul paratei, a casat integral hotararea atacata si a trimis cauza spre rejudecare primei instante, pentru cercetarea cauzei sub toate aspectele.
Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice Sursa: MCP avocati
Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor Sursa: MCP avocati
Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice Sursa: MCP avocati
OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...
OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...
Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025 Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...