din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2763 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Penal » Recurs. Schimbare de incadrare juridica

Recurs. Schimbare de incadrare juridica

  Publicat: 24 Apr 2008       6265 citiri        Secţiunea: Drept Penal  


Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.

Conform art. 180 alin 2 C.pen � constituie infractiunea de lovire sau alte violente, fapta de lovire sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile, iar conform alin 2/1 al aceluiasi articol, fapta este mai grava daca este savarsita asupra membrilor familiei,

Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Operatiune efectuata de organele de urmarire penala si instanta de judecata prin care se stabileste concordanta deplina intre fapta concreta savarsita de invinuit sau inculpat si norma penala speciala care incrimineaza acea fapta,precum si in raport cu dispozitiile penale generale aplicabile faptei comise.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
iar conform art 149/1 C.pen prin membru de familiei se intelege sotul sau ruda apropiata, daca acesta din urma locuieste si se gospodareste impreuna cu faptuitorul.

Judecatoria Craiova prin sentinta penala nr 4398/12.10.2006 a dispus in baza art 180 alin 2/1 C.pen condamnarea inculpatului T.G.M la pedeapsa amenzii penale ( parte vatamata S.L ) iar in baza art 180 alin 2 C.pen condamnarea aceluiasi inculapat la pedeapsa amenzii penale ( parte vatamata S.E ), pedepse care au fost contopite conform art 33 lit a, 34 lit c C.pen.

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs inculpatul sustinand ca ca nu se face vinovat de savarsirea infractiunilor retinute in sarcina sa.

Recursul este fondat.

Potrivit art 149/1 C.pen � prin membru de familie se intelege sotul sau ruda apropiata, daca acesta din urma locuieste si se gospodareste impreuna cu faptuitorul."
In cauza dedusa judecatii se constata ca partea vatamata S.L este ruda cu inculpatul, fiind fratele mamei inculpatului, locuieste in acelasi imobil, dar asa cum rezulta din insasi declaratia partii vatamate, nu se gospodaresc impreuna, astfel ca nu sunt intrunite conditiile art 149/1 C.pen

In consecinta, in baza art 385/15 pct 2 lit d C.p.p, tribunalul a admis recursul inculpatului, a casat sentinta pe latura penala si conform art 334 C.p.p a schimbat incadrarea juridica a faptei savarsita de inculpatul T.G.M. din infractiunea prev de art 180 alin 2/1 C.pen in infractiunea prev de art 180 alin 2 C.pen, pentru care a fost condamnat.



Pronuntata de: Tribunalul Dolj Sectia Penala , Decizie din 15.04.2008


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice
Sursa: MCP avocati

Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor
Sursa: MCP avocati

Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice
Sursa: MCP avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...