din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4854 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare

  Publicat: 03 Aug 2021       1049 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Reclamanta, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, a scris un articol despre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Articolul a fost publicat intr-un ziar national si pe un site de internet, mentionandu-se numele si profesia reclamantei.

Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi prevazuta de legea penala.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Sectia de judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii (SJCSM) a decis ulterior ca articolul a incalcat dispozitiile Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor; recursul a fost respins de ICCJ. Reclamanta s-a plans Curtii sustinand ca sanctiunea care i-a fost aplicata a impiedicat-o sa participe la examene pentru a promova profesional, precum si ca lipsa de previzibilitate a Codului deontologic, nedefinind notiunea de opinie exprimata cu privire la integritatea morala si profesionala a unui coleg, reprezinta o incalcare a libertatii sale de exprimare.


Curtea a retinut ca ingerinta contestata era prevazuta in lege si urmarea un scop legitim.


Astfel, conform dispozitiilor relevante din Codul deontologic, judecatorilor le era interzis sa-si exprime opinia cu privire la integritatea morala si profesionala a colegilor lor.


Interpretarea instantelor nationale nu a parut arbitrara sau imprevizibila considerand implicit ca notiunea de ``coleg`` includea judecatori care lucrau in alte instante decat cea in care lucra reclamanta.


Desi ICCJ a constatat ulterior ca notiunea de ``coleg`` nu fusese definita suficient de precis, simplul fapt ca o dispozitie legala era capabila de mai multe constructii nu insemna in mod necesar ca nu indeplinea cerinta de previzibilitate.


La momentul faptelor in cauza, dispozitiile respective erau in vigoare de mai multi ani, iar reclamanta, judecator cu o vasta experienta in domeniu, nu putea pretinde necunoasterea continutului acestora.


In ceea ce priveste caracterul necesar intr-o societate democratica, Curtea a retinut ca autoritatile nationale au considerat ca reclamanta incalcase Codul deontologic din cauza scopului urmarit de articolul sau si al expresiilor utilizate.


In plus, acestea au considerat ca articolul sau a incalcat obligatia de discretie si ca declaratiile sale nu au fost judecati de valoare, ci au transmis aspecte specifice si o opinie personala clara si lipsita de echivoc cu privire la integritatea morala si profesionala a presedintelui ICCJ.


Articolul ar fi putut determina un observator rezonabil sa se indoiasca de aceste calitati ale persoanei vizate si ar fi fost in detrimentul reputatiei sistemului judiciar si al demnitatii, independentei si impartialitatii justitiei.


Hotararea CEDO integral AICI.



Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...