din anul 2007, atuul tau de DREPT!
861 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Revolutie romaneasca in criminalistica

Revolutie romaneasca in criminalistica

  Publicat: 13 Jun 2008       5506 citiri       Sursa: Ziare.com  


Urme lasate de tesuturile papilare pe un obiect cu suprafata neteda.
Echipa comisarului biochimist Romica Potorac si a comisarului sef Nicolae Preda a reusit sa elaboreze o metoda prin care se poate afla vechimea unei amprente digitale si grupa sanguina a celui care a lasat-o.

Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Prevauzute in cap. I, art. 174-185, ce cuprind: omorul, omorul calificat, omorul deosebit de grav, pruncuciderea, uciderea din culpa, determinarea sau inlesnirea sinuciderii,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Grupa a conturilor care clasifica conturile dupa continutul lor economic.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Giurgiu Adrian - membru al Parlamentului Romaniei.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Urma lasata prin presare pe o suprafata.
Mijloc de reclama care poate imbina imaginea sugestiva cu mesajul cuvintelor
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Persoana invanuita de savarsirea unor fapte penale
Este acea imprejurare ce intervine in desfasurarea procesului civil, de natura sa aduca modificari cu privire la cadrul litigiului sau cu privire la instanta sesizata, precum:
Persoana invanuita de savarsirea unor fapte penale
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Politia Romana este prima institutie din lume capabila sa stabileasca vechimea unei amprente digitale, in functie de aceasta descoperindu-se si grupa sanguina a celui care a lasat-o. Astfel, se poate micsora drastic cercul de suspecti in cazul comiterii unei infractiuni . Descoperirea stabileste relatia existenta intre varsta amprentei si grupa sanguina a persoanei de la care provine aceasta, generand, in acest fel, informatii care sustin sau infirma afirmatiile subiectilor despre propriile urme create intr-un camp infractional.

Datele sunt preluate din "Studiul asupra vechimii amprentelor digitale create de persoane cu grupe sanguine diferite", care reprezinta o premiera mondiala si a avut ca punct de pornire necesitatea solutionarii problemelor complexe care rezulta din practica curenta criminalistica si combaterea sau sustinerea afirmatiilor subiectilor despre propriile amprente, derulat pe o perioada de doi ani.

Seful Politiei Romane, chestorul Gheorghe Popa, a declarat ieri ca materialul biologic si implicit amprentele papilare provenite de la persoanele cu grupe sanguine diferite se comporta diferentiat in timp, cu mentinerea factorilor de mediu identici. Amprentele create de persoane cu grupele sanguine B si AB imbatranesc mai rapid decat cele create de persoanele cu grupele sanguine 0 si A. Degradarea celulelor epiteliale latente in amprentele papilare, dupa 180 zile, este de 93,43% pentru grupa 0 si de 99,85% pentru grupa B. Cele mai stabile celule epiteliale sunt cele care apartin grupei sanguine 0, urmate de cele ale grupelor de sange A, AB si, in final, B. Amprentele digitale nu mai pot face obiectul unei anchete criminalistice dupa aproximativ trei, patru luni de la prelevare, politistii romani stabilind, in premiera mondiala, in baza unui studiu, ca urmele papilare imbatranesc in functie de grupa sanguina. Seful Politiei Romane a precizat ca studiul a fost realizat de echipa sa de cercetare stiintifica, din care fac parte comisarul biochimist Romica Potorac, de la Laboratorul ADN al Institutului de Criminalistica-IGPR, si comisarul sef de politie Nicolae Preda, seful Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Politie Giurgiu .
Apartenenta la o grupa sanguina

Obiectivul cercetarii a fost sa determine si sa cuantifice evolutia procesului de imbatranire a amprentelor papilare din punct de vedere al grosimii crestelor papilare, a latimii santurilor papilare, a numarului de elemente dactiloscopice macroscopice, a numarului de pori, a numarului de celule epiteliale si a cuantificarii ADN-ului. De asemenea, specialistii romani au urmarit realizarea unui etalon pe baza caruia sa se poata stabili vechimea unei amprente papilare si apartenenta la o grupa sanguina. Potrivit sefului Politiei Romane, aceasta descoperire nu ajuta la identificarea persoanei, doar "pozitioneaza in timp, ajuta la stabilirea grupei sanguine si la identificarea unui grup de suspecti". La acest studiu au fost utilizate loturi de subiecti, elevi ai Scolii de Politie Campina, omogeni din punct de vedere social - educativ, care sa fie reprezentative pentru caracteristicile studiate.
De asemenea, specialistii au folosit pentru examinari peste 800 de amprente papilare, prelevate de la persoane cu grupe sanguine diferite.

Inregistrat la OSIM

Chestorul Gheorghe Popa a declarat ca acest studiu va fi inregistrat la Oficiul pentru Standarde, Inventii si Marci, urmand a se face demersuri si pentru validarea lui de catre instante.

"Studiul asupra vechimii amprentelor digitale create de persoane cu grupe sanguine diferite" a fost prezentat de specialistii romani, in 5 iunie, la Lyon, cu ocazia Congresului International de Criminalistica, care a avut loc la sediul Interpol. Chestorul Popa a precizat ca acesta a avut un succes deosebit, deoarece aceasta metoda ofera avantajul standardizarii bazate pe relatiile dintre caracteristicile morfologice, structurale si biochimice, in functie de timp, precum si posibilitatea de a atribui, cu titlu informativ, o grupa sanguina persoanei care a creat o amprenta papilara. Lucrarea a fost, de asemenea, trimisa in SUA pentru a fi prezentata, luna viitoare, la Congresul International organizat de Academia Romano - Americana de Arte si Stiinte, care va avea loc la Boston. Chestorul Popa a mentionat ca Interpol a solicitat acest studiu Politiei Romane, intentionand sa-l posteze pe site.

Sistemul AFIS

Politia Romana a inaugurat anul trecut un modern sistem de identificare a persoanelor pe baza examinarii dactiloscopice. Sistemul AFIS PRINTRAK BIS permite identificarea persoanelor cu identitate falsa sau care au comis fapte antisociale in afara tarii, pe baza examinarii dactiloscopice.

Sistemul mareste capacitatea de stocare de la doua la sase milioane de persoane si de la 100.000 la 500.000 urme papilare digitale si palmare. Totodata, permite interfatarea si compatibilizarea cu banca de date europeana, precum si combaterea infractiunilor transfrontaliere. Sistemul "este un proiect foarte important si un pas inainte in conceptul de modernizare a Politiei Romane. Este nevoie sa avem aceste dotari la nivelul celor din tarile dezvoltate, pentru ca diversificarea actelor criminale imbraca forme variate si, de aceea, trebuie sa fim cu un pas inaintea celor care incalca legea", declarau la acea vreme oficiali ai Politiei Romane.

Nici un ajutor pentru cazul Elodia

Seful Politiei Romane a prezentat un caz in care s-a putut stabili principalul suspect, insa nu a putut fi acuzat intrucat vechimea amprentelor digitale ale acestuia nu era corespunzatoare cu momentul in care a avut loc incidentul .

Astfel, in urma spargerii unui imobil, criminalistii au ridicat doua amprente de pe sertarul unui dulap aflat in locuinta, stabilindu-se posibilul autor, in urma examenului de determinare si cuantificare a evolutiei procesului de imbatranire al amprentelor papilare. Atunci insa, barbatul nu a putut fi acuzat de nimic, desi era principalul vizat in spargerea locuintei. Gheorghe Popa a facut referire si la dosarul "Elodia", spunand ca in cazul in care cadavrul va fi gasit, dupa ipoteza ca avocata ar fi fost omorata in urma cu aproape un an, nu ar fi posibila identificarea autorului crimei prin amprentare, urmele papilare fiind "imbatranite".


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...