din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2189 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Lucram prea mult. Sindicatele cer limitarea orelor de munca

Lucram prea mult. Sindicatele cer limitarea orelor de munca

  Publicat: 10 Jun 2008       3486 citiri       Sursa: Gardianul  


Organizatiile sindicale din Romania sustin pozitia celor europene in privinta limitarii timpului de lucru saptamanal.

In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Rezultat al masurilor de protectie a muncii si al acelor masuri care urmaresc asigurarea confortului fizic, psihic si social al omului in procesul muncii.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Acestia considera ca, in forma actuala, directiva europeana nu raspunde unui echilibru adecvat intre flexibilitate si securitate . Sindicalistii militeaza pentru un timp de lucru saptamanal de 48 de ore. Organizatiile sprijina toate demersurile Confederatiei Europene a Sindicatelor (CES) in sensul modificarii respectivei directive, in concordanta cu tratatele europene si Carta Europeana a Drepturilor Fundamentale.

Sindicalistii europeni subliniaza ca, in ultimii cinci ani, trei sentinte ale Curtii Europene de Justitie (CEJ) au confirmat ca timpul de munca "la apel" (on-call) - atunci cand angajatul trebuie sa fie la locul de munca, la dispozitia angajatorului - trebuie definit ca timp de lucru in termenii directivei.

Doctorii care lucreaza de garda stau, pur si simplu, degeaba

Anumite state membre ale UE s-au opus aplicarii acestor sentinte si le-au utilizat ca pretext pentru a aplica "opt-out", mai ales in sectorul sanatatii, spre exemplu pentru doctorii care lucreaza de garda in spitale. Comisia Europeana avea obligatia legala de a reexamina aceste doua derogari intr-un interval de sapte ani de la implementarea directivei, mai arata sindicalistii europeni.

Totodata, comisia doreste mentinerea clauzei de "opt-out" individuale, definirea asa-numitelor parti inactive ale serviciului de garda (on-call) ca nefiind timp de munca, chiar si atunci cand lucratorul trebuie sa se afle disponibil la locul de munca, extinderea perioadei de referinta pentru calcularea mediei maxime a saptamanii de lucru de 48 de ore, de la patru la 12 luni, fara prevederi si garantii de siguranta.

Sindicatele din Romania au militat intotdeauna pentru un timp de lucru saptamanal, statutar, maximal de 48 de ore, aparat de la inceputul secolului 20 si de prima conventie a Organizatiei Internationale a Muncii din 1919, care stabilea, de altfel, ca timpul de lucru saptamanal sa fie de 48 ore in toata lumea, potrivit sindicalistilor. Pana la ora cand am scris acest material, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse nu a prezentat nici un punct de vedere oficial in aceasta privinta.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...