din anul 2007, atuul tau de DREPT!
778 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Romania ar putea adopta euro abia in 2015

Romania ar putea adopta euro abia in 2015

  Publicat: 23 Apr 2008       2418 citiri       Sursa: NewsIn  


Mostra, model de referinta prezentat eventualilor cumparatori de catre o societate, in completarea ofertei, pentru a face dovada calitatii produsului oferit.
(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Romania ar putea adopta moneda europeana in 2015, arata un sondaj efectuat de Reuters pe un esantion de 29 de analisti si strategi, care confirma estimarile din ianuarie. Banca Nationala a Romaniei (BNR) vizeaza renuntarea la leu in favoarea monedei unice europene in 2014.

Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Denumire data monedei unice europene.
Dezechilibru de ansamblu al economiei care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existenta anterior.
Denumire data monedei unice europene.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Diminuare de valoare; scadere a puterii de cumparare a monedei unei tari,
Actiune diplomatica prin care un stat accepta prevederile unui tratat international, obligandu-se sa le respecte
Slovacia va deveni cea mai noua tara membra a zonei euro, cand va adopta moneda unica europeana in 2009, dar alte tari europene mai au cativa ani pana acolo, potrivit sondajului Reuters.

Potrivit sondajului Reuters efectuat intre 11 si 22 aprilie, analistii se asteapta ca Estonia si Lituania sa se alature zonei euro in 2012, iar Cehia, Letonia si Polonia, in 2013. Aderarea Bulgariei la zona euro nu este asteptata inainte de 2014, cu un an mai tarziu fata de estimarile din ianuarie.

Sondajul a confirmat, insa, estimarile din ianuarie pentru Ungaria, care ar putea adera la zona euro in 2014 si Romania, pentru care data adoptarii monedei unice europene este estimata la 2015.

"Perspectivele noastre privitoare la adoptarea euro in Europa Centrala au devenit cumva mai putin optimiste", a comentat un analist al companiei de cercetare Oppenheim, Dagmar Alpen. "Motivul principal al scaderii optimismului este accentuarea recenta a inflatiei corelata cu dezechilibrele externe continue", a precizat Dagmar Alpen.

Inflatia in spirala si controlul deficitelor bugetare sunt principalele provocari cu care se confrunta toti potentialii candidati inainte ca acestia sa renunte la monedele lor nationale.

Una dintre conditiile intrarii in zona euro prevede ca deficitele guvernamentale sa nu depaseasca 3% din produsul intern brut (PIB), iar inflatia sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media celor trei state membre ale Uniunii Europene (UE) care au cea mai scazuta inflatie.

Slovacia ar putea sa isi reevalueze moneda nationala in urmatoarele 12 luni inainte de a adopta euro in 2009, dar 13 dintre analistii chestionati de Reuters au estimat ca e posibil ca Slovacia sa nu isi poata mentine rata inflatiei in limitele criteriilor de la Maastricht timp de doi ani dupa ce va renunta la coroana.

Sapte analisti estimeaza ca Cehia ar putea sa isi reevalueze moneda nationala in urmatoarele 12 luni, iar o parte dintre analisti au spus ca am putea asista si la o depreciere a leului si a forintului in acest an.

Analistii mai considera ca urmatoarea tara ce va adera la UE, dupa aderarea de anul trecut a Romaniei si Bulgariei, va fi Croatia, dar pasul va fi facut cel mai devreme in 2009. Estimarile mediene privitoare la data de aderare indica anul 2011 ca data cea mai probabila.

Macedonia, Muntenegru si Serbia ar putea sa se alature Uniunii Europene in 2015, Albania si Bosnia in 2016, dar Turcia nu va intra in UE mai devreme de 2020, potrivit sondajului Reuters.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...