din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5730 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » In domeniul educatiei, UE si-a atins doar un obiectiv

In domeniul educatiei, UE si-a atins doar un obiectiv

  Publicat: 30 Nov 2009       1721 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In urma cu aproximativ 10 ani, statele membre au stabilit 5 obiective-cheie in domeniul educatiei si formarii, pentru 2010. Raportul privind progresele inregistrate indica faptul ca acestea nu vor putea fi indeplinite in termenul stabilit.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Denumire data monedei unice europene.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Planul de Dezvoltare Regionala este principalul instrument de planificare strategica multianuala a unei regiuni de dezvoltare.

Un singur obiectiv a fost atins, si anume cresterea cu 15% a numarului de absolventi de studii universitare in matematica, stiintele naturii si stiinte tehnice, din care o proportie mai mare de femei.


Pentru alte trei obiective (participarea la activitati de invatare de-a lungul vietii, reducerea ratei abandonului scolar in invatamantul secundar si superior, absolvirea studiilor in invatamantul secundar superior) s-au inregistrat unele progrese. Insa, in ansamblu, statele membre nu si-au atins obiectivele fixate.


In ceea ce priveste cel de-al cincilea obiectiv (imbunatatirea competentelor de lectura ale elevilor in varsta de 15 ani), UE nu a reusit sa-si respecte angajamentul luat si situatia s-a agravat, in raport cu cea inregistrata in urma cu 10 ani.


In general, nivelul de educatie in Europa a crescut. Numarul persoanelor cu un nivel de educatie mai scazut se ridica la 77 de milioane, reprezentand 30% din populatia in varsta de munca - aproximativ 1 milion mai putin in fiecare an, din 2000 pana in prezent.


UE a considerat dintotdeauna ca o educatie de mai buna calitate este un element esential pentru a face fata dificultatilor economice si sociale. Comisia Europeana recunoaste faptul ca recenta recesiune economica a adus in prim-plan necesitatea de a introduce urgent o reforma in educatie si de a face investitii in acest sector.


Intr-un raport separat , in care se evalueaza cooperarea dintre statele membre in domeniul educatiei, se arata ca, din 2000, investitiile au crescut, la toate nivelurile de educatie. Cu toate acestea, cheltuielile din invatamantul superior nu au crescut la fel de repede ca in trecut. Statele membre ar trebui sa investeasca, in medie, pe an, cu 10 000 de euro mai mult pe cap de student pentru a atinge nivelul invatamantului superior din SUA.


Aceste obiective fac parte din Strategia de la Lisabona, plan decenal pentru crearea de locuri de munca si favorizarea cresterii economice, adoptat de liderii UE in anul 2000. Comisia Europeana publica rapoarte anuale privind progresele inregistrate in atingerea obiectivelor trasate de acest plan .


Strategia de la Lisabona va expira curand. UE revine asupra obiectivelor sale. In prima parte a acestui an, guvernele statelor membre au adaugat o serie de obiective care vizeaza educatia prescolara si invatamantul postsecundar. De asemenea, au convenit sa inglobeze matematica si stiintele naturii in obiectivul de ameliorare a competentelor de lectura pentru copiii in varsta de 15 ani.




Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca
Sursa: MCP avocati

Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Somatia europeana de plata. Modalitate de recuperare a creantelor transfrontaliere
Sursa: av. Andreea Deaconu



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...