din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1459 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Propuneri privind crearea unui certificat european de mostenitor

Propuneri privind crearea unui certificat european de mostenitor

  Publicat: 26 Nov 2009       1799 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Persoana care este chemata la mostenire in temeiul legii.
Consiliul Superior al Magistraturii si-a exprimat opinia referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor autentice in materie de succesiuni, precum si crearea unui certificat european de mostenitor

Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Persoana care este chemata la mostenire in temeiul legii.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.

Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca oportuna adoptarea de catre Parlamentul European si Consiliul Europei a Regulamentului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor autentice in materie de succesiuni, precum si crearea unui certificat european de mostenitor, instrument european impus de prevederile art. 61 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene.
Oportunitatea reglementarii este motivata si prin aceea ca s-a constatat ca nu intotdeauna succesiunile internationale sunt executate potrivit vointei persoanelor decedate si nu sunt respectate drepturile potentialilor mostenitori, ale persoanelor avand o legatura formala sau de alt tip cu defunctul, ale creditorilor privati si publici.
In preambulul proiectului de regulament sunt definiti termenii cu care se opereaza si domeniul de aplicare al regulamentului si sunt stabilite normele de competenta si legea aplicabila.
Proiectul de regulament include dispozitii cu privire la recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti, recunoasterea actelor autentice si certificatul de mostenitor .
Se observa ca legislatia interna in aceasta materie este corelata in ansamblu cu prevederile din regulament, multe dispozitii similare regasindu-se in Codul Civil si Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, cu modificarile si completarile ulterioare (stabilirea competentei in functie de ultima resedinta a defunctului, dovada calitatii de mostenitor pe baza certificatului de mostenitor etc.).

Documentul a fost transmis consiliului de catre Directia Generala Relatii Parlamentare Externe din cadrul Senatului Romaniei.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Actualizarea obiectului de activitate conform CAEN Rev. 3. Ghid practic si aspecte juridice
Sursa: MCP avocati

Concediul de odihna. Raspunsuri la intrebarile frecvente ale salariatilor
Sursa: MCP avocati

Protectia impotriva denigrarii companiei de catre salariati. Drepturi, limite si solutii juridice
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...