"Practic aceasta lege limiteaza impactul social al acestor categorii de substante (etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisa) si, tineti cont, ca din ce in ce mai des ele sunt accesibile oricarei varste si categorii de consumatori.
Mai nou, in Iasi, aceste substante se gasesc in vecinatatea scolilor, in vecinatatea universitatilor, iar accesibilitatea lor este evidenta . Daca vorbesc din punctul de vedere al medicului riscurile medicale sunt enorme, vorbesc de tulburari vegetative, tulburari respiratorii, de tulburari cardiovasculare", a afirmat deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru .
La proiectul de lege senatorii au adoptat si amendamente, unul dintre acestea referindu-se la intocmirea, prin ordin al ministrului Sanatatii, a unei liste cu produsele interzise, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii. Lista ce urmeaza a fi actualizata in functie de sesizari, pentru ca, a explicat deputatul PSD, comerciantii pot schimba denumirile produselor.
"Fiecare comerciant de astfel de produse va gasi o denumire care va fi schimbata. El va spune 'astazi substanta asta se numeste VX, maine se va numi VXX' si putem sa actualizam (lista constituita prin ordin al ministrului Sanatatii - n.r.) in functie de sesizari", a aratat Ciuhodaru .
Ciuhodaru a subliniat importanta unei astfel de liste, explicand senatorilor ca respectivele produse, cu efecte halucinogene sau euforice, se obtin prin combinarea unor substante obisnuite, unele dintre acestea fiind chiar cu uz medicinal, facand astfel imposibila incriminarea substantelor de baza .
"Nu exista o substanta de baza, pentru ca pot fi amestecuri de substante, unele dintre ele, absolut normale. Amestecurile de substante, in schimb, produc efectele halucinogene. Nu poate fi incriminata una dintre acele substante", a mai spus Ciuhodaru .
Propunerea legislativa este pentru modificarea si completarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si are ca initiatori un grup de sase deputati PSD, Tudor Ciuhodaru, Ileana Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costica Macaleti, Mugurel Surupaceanu .
Prin proiectul deputatilor, Legea 143/2000 va contine si prevederea: "Comercializarea, vanzare, punerea in vanzare, distribuirea livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisa", si aceste fapte se vor pedepsi cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Telemunca, noul regim de munca in era digitala Sursa: MCP avocati
Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului Sursa: MCP avocati
Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...
OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...