din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2365 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Magistratii decid astazi daca vor inceta protestele

Magistratii decid astazi daca vor inceta protestele

  Publicat: 18 Sep 2009       1254 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti si judecatorii se reunesc, vineri, in cadrul unor adunari generale, pentru a discuta oportunitatea incetarii protestelor.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Comisii diverse au fost instituite in structura institutionala a Parlamentului European, in scopul organizarii activitatii sale. Membrii fiecarei comisii sunt alesi la inceputul si la jumatatea fiecarui ciclu parlamentar, conform afilierii politice si expertizei lor.

Magistratii ar putea decide reluarea activitatii normale, dupa ce plenul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a recomandat, joi, suspendarea protestelor pentru a demara un dialog cu puterea executiva si cea legislativa.

"Sunt ferm convins ca Adunarile generale ale magistratilor au destula chibzuinta sa analizeze cu atentie aceasta recomandare pe care am facut-o si care este in interesul justitiabilului. Eu am vorbit de suspendarea protestelor si cred ca celelalte doua puteri ar trebui sa dea cat mai repede un semnal de dialog pentru a lamuri revendicarile magistratilor. Aceasta invitatie este mai veche, dar pana in acest moment cele doua puteri nici macar nu au raspuns la o astfel de initiativa", a declarat presedintele CSM Virgil Andreies.

Pe 31 august, judecatorii bucuresteni si personalul auxiliar au blocat activitatea in instante, fiind nemultumiti de prevederile legii unice de salarizare a personalului bugetar si de subfinantarea sistemului.

Ulterior, aproximativ 80% din instantele din Romania au aderat la protest, fapt ce a dus la paralizarea actului de justitie in Romania.

Pe 7 septembrie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ii anunta pe judecatori, ca legea unica de salarizare a fost modificata in favoarea lor, iar Guvernul a alocat fonduri suplimentare, bugetul Ministerului Justitiei fiind marit cu 111 milioane lei.

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Mona Pivniceru, a reiterat, joi, ca exista probleme grave in justitie, care impiedica functionarea normala a sistemului si care afecteaza in mod direct cetateanul.

"Asa nu se mai poate continua si, cu sprijinul societatii civile, s-a incercat o mediere intre puterea judecatoreasca si celelalte puteri ale statului pentru a se stabili posibilitati si mecanisme de rezolvare a situatiei", a afirmat Pivniceru.

Reprezentantii puterii judecatoresti s-au intalnit, joi, cu cei ai Legislativului si Executivului pentru a gasi o rezolvare a problemelor din sistemul de justitie. Cu acest prilej, s-a abordat si problema intruziunii in justitie a celorlalte puteri ale statului, in special "intruziunea Executivului", dupa cum a mentionat Pivniceru, care, "prin masuri succesive si prin conduite neconforme cu normalitatea, afecteaza grav independenta puterii judecatoresti".

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania a anuntat ca Pactul pe Justitie a fost agreat de cei prezenti la discutii, urmand a fi incheiat, cel mai probabil, saptamana viitoare.

Mona Pivniceru a precizat ca si politicienii prezenti la reuniune au fost de acord cu faptul ca cele reclamate de magistrati constituie probleme reale: "Victor Ponta (ministru pentru relatia cu Parlamentul - n.r.) a marsat si el pe ideea pe care am noi am lansat-o de creare a unei comisii parlamentare care sa analizeze problemele din sistemul de justitie".

Potrivit lui Pivniceru, daca exista "o incarcatura mare de dosare, care face imposibila solutionarea in limite normale a cauzelor, este firesc sa se gaseasca posibilitati de deblocare a situatiei"



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Telemunca, noul regim de munca in era digitala
Sursa: MCP avocati

Suspendarea contractului de munca pe durata suspendarii permisului auto al salariatului
Sursa: MCP avocati

Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...